Posade, kanaderi i helikopteri spremni za gašenje požara

Potpuno smo spremni za ovogodišnju protupožarnu sezonu, u tijeku su tehničke pripreme kako bismo sve kapacitete mogli staviti na raspolaganje vatrogasnoj zajednici, istaknuo je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Ivan Jurić gostujući u radijskoj emisiji Radio Zadra “101,8 FT” (101,8 FITA).

[pullquote align=”left”]Protupožarna eskadrila sudjelovat će i na međunarodnoj vježbi u Grčkoj, gdje će se razmijeniti iskustva, taktike i procedure, a sve u cilju usklađenog i zajedničkog djelovanja te podizanja efikasnosti u gašenju požara[/pullquote]Rekao je i kako je nakon obilaska postrojbi HRZ i PZO-a, te HRM-a koje sudjeluju u protupožarnoj sezoni iznimno zadovoljan s onim što je do sada učinjeno i dodao kako postrojbe OS RH cijelu godinu provode protupožarnu zaštitu, a od početka ove godine sudjelovale su četiri puta u gašenju požara iz zraka.

Isto tako, raspolažemo s vrhunski obučenim posadama koji požare gase u iznimno zahtjevnim situacijama. Protupožarna eskadrila sudjelovat će inače i na međunarodnoj vježbi u Grčkoj, gdje će se razmijeniti iskustva, taktike i procedure, a sve u cilju usklađenog i zajedničkog djelovanja te podizanja efikasnosti u gašenju požara, najavio je general.

U nastavku emisije predstavljen je narednik Ivica Dundović, dočasnik u Zapovjednoj satniji koji radi na održavanju komunikacijskih uređaja dok se u slobodno vrijeme bavi očuvanjem baštine pučkog glagoljaškog pjevanja i ojkanja, te djelatnik Zlatko Dragoje koji skrbi o primitku i dostavi svih vrsta službene pošte i dokumentacije, a hobi mu je pčelarstvo i lov.

[pullquote align=”right”]Suvoditeljica emisije bila je pilotkinja na helikopteru Bell-206 B natporučnica Antonija Mutabžija koja je najavila sljedeću emisiju u svibnju, posvećenu Danu oružanih snaga RH[/pullquote]Suvoditeljica emisije i ovoga puta bila je pilotkinja na helikopteru Bell-206 B natporučnica Antonija Mutabžija koja je najavila sljedeću emisiju u svibnju, posvećenu Danu oružanih snaga RH. Bilo je to drugo emitiranje uživo sa stajanke u bazi Zemunik, a improvizirani studio bio je postavljen ispred aviona Canadair CL-415  čime je i najavljena prva tema emisije, pripreme za ovogodišnju protupožarnu sezonu, o čemu je govorio zapovjednik operativnog središta Glavnog stožera OSRH.

Emitiranje radijske emisije koja prati aktualna događanja u vojarni Zemunik te predstavlja pilote, zrakoplovno-tehničko i drugo osoblje na njihovim radnim mjestima i poslovima koje obavljaju.započelo je u ožujku 2014., a naziv emisije “101,8 FT” (101,8 FITA) izvedenica je radijske frekvencije i oznake za visinu koju koriste piloti. Emisiju realizira HR – Radio Zadar,  a emitira se uživo svakog mjeseca sa stajanke 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...