TRGOVAČKI SUD ZADAR

Potpisana predstečajna nagodba za tvornicu Adria, tvrtka mora naći strateškog partnera

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Uspješnim sklapanjem predstečajne nagodbe između vjerovnika i vlasnika na Trgovačkom sudu u Zadru izbjegnut je stečaj nad riboprerađivačkom tvrtkom Adria.

U postupku predstečajne nagodbe utvrđena su dugovanja Adrie koja iznose preko 90 milijuna kuna, a nagodbom je predviđeno i uvjetovano da tvrtka u idućih godinu dana pronađe strateškog partnera koji bi u tvornicu bremenitu poteškoćama trebao uložiti 40 milijuna kuna.

[pullquote align=”left”]U postupku predstečajne nagodbe utvrđena su dugovanja Adrie koja iznose preko 90 milijuna kuna, a nagodbom je predviđeno i uvjetovano da tvrtka u idućih godinu dana pronađe strateškog partnera koji bi u tvornicu bremenitu poteškoćama trebao uložiti 40 milijuna kuna[/pullquote]Direktor Adrie Miodrag Lacić rekao je da je tvrtki ipak dana mogućnost da u ovim turbulentnim vremenima preživi i nastavi tamo gdje je davno stala.

Nada u spas tvrtke tako je probuđena, no put do toga neće biti lak. Dobili smo mogućnost spasiti tvrtku, i dalje ćemo sa svima vjerovnicima odraditi i formalne i neformalne sastanke i dogovoriti ono što je najbolje za ostanak tvornice, vjerujem u spas društva, istaknuo je Lacić.

[pullquote align=”right”]Mislim da će nagodba skinuti s razmišljanja radnika jedan psihološki teret, da mogu dolaziti na posao bez razmišljanja što će biti na Trgovačkom sudu, hoće li tvrtka otići ili neće otići u stečaj, naglasio je predstavnik sindikata[/pullquote]Potpredsjednik sindikata PPDIV-a Ivica Blažević, usprkos nekim zamjerkama, rekao je pak da je predstečajna nagodba u ovoj situaciji bilo jedino moguće rješenje problema.

Da se predstečajni plan mogao drugačije odraditi, vjerojatno jest i postojala je šansa. No, ipak dobilo se barem dvanaest mjeseci vremena da Uprava i vjerovnici odrade svoj dio posla. To konkretno znači, da se iznađe strateški partner u sljedećih godinu dana. U tom intervalu, nas kao sindikaliste najviše zanima da će radnici imati posla i da će primati dohodak. Danas u toj tvrtki radi 256 radnika, redovito se isplaćuju plaće, evo i danas je jedna isplaćena. Prema tome mislim da će ova nagodba skinuti s njihovih razmišljanja jedan psihološki teret, da mogu dolaziti na posao bez razmišljanja što će biti na Trgovačkom sudu, hoće li tvrtka otići ili neće otići u stečaj, naglasio je predstavnik sindikata.

Kako je poznato, tvrtka Adria je zahtjev za otvaranje predstečajne nagodbe podnijela krajem 2012. godine, a u tom su zahtjevu iz tvornice bili naveli da imaju 283 zaposlenika.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar