Potpisana predstečajna nagodba za tvornicu Adria, tvrtka mora naći strateškog partnera

Uspješnim sklapanjem predstečajne nagodbe između vjerovnika i vlasnika na Trgovačkom sudu u Zadru izbjegnut je stečaj nad riboprerađivačkom tvrtkom Adria.

U postupku predstečajne nagodbe utvrđena su dugovanja Adrie koja iznose preko 90 milijuna kuna, a nagodbom je predviđeno i uvjetovano da tvrtka u idućih godinu dana pronađe strateškog partnera koji bi u tvornicu bremenitu poteškoćama trebao uložiti 40 milijuna kuna.

[pullquote align=”left”]U postupku predstečajne nagodbe utvrđena su dugovanja Adrie koja iznose preko 90 milijuna kuna, a nagodbom je predviđeno i uvjetovano da tvrtka u idućih godinu dana pronađe strateškog partnera koji bi u tvornicu bremenitu poteškoćama trebao uložiti 40 milijuna kuna[/pullquote]Direktor Adrie Miodrag Lacić rekao je da je tvrtki ipak dana mogućnost da u ovim turbulentnim vremenima preživi i nastavi tamo gdje je davno stala.

Nada u spas tvrtke tako je probuđena, no put do toga neće biti lak. Dobili smo mogućnost spasiti tvrtku, i dalje ćemo sa svima vjerovnicima odraditi i formalne i neformalne sastanke i dogovoriti ono što je najbolje za ostanak tvornice, vjerujem u spas društva, istaknuo je Lacić.

[pullquote align=”right”]Mislim da će nagodba skinuti s razmišljanja radnika jedan psihološki teret, da mogu dolaziti na posao bez razmišljanja što će biti na Trgovačkom sudu, hoće li tvrtka otići ili neće otići u stečaj, naglasio je predstavnik sindikata[/pullquote]Potpredsjednik sindikata PPDIV-a Ivica Blažević, usprkos nekim zamjerkama, rekao je pak da je predstečajna nagodba u ovoj situaciji bilo jedino moguće rješenje problema.

Da se predstečajni plan mogao drugačije odraditi, vjerojatno jest i postojala je šansa. No, ipak dobilo se barem dvanaest mjeseci vremena da Uprava i vjerovnici odrade svoj dio posla. To konkretno znači, da se iznađe strateški partner u sljedećih godinu dana. U tom intervalu, nas kao sindikaliste najviše zanima da će radnici imati posla i da će primati dohodak. Danas u toj tvrtki radi 256 radnika, redovito se isplaćuju plaće, evo i danas je jedna isplaćena. Prema tome mislim da će ova nagodba skinuti s njihovih razmišljanja jedan psihološki teret, da mogu dolaziti na posao bez razmišljanja što će biti na Trgovačkom sudu, hoće li tvrtka otići ili neće otići u stečaj, naglasio je predstavnik sindikata.

Kako je poznato, tvrtka Adria je zahtjev za otvaranje predstečajne nagodbe podnijela krajem 2012. godine, a u tom su zahtjevu iz tvornice bili naveli da imaju 283 zaposlenika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...