Poznati zagrebački fotograf Fredi Fijačko postavom spojio Britanac i Biograd

“Britanac nedjeljom prije podne” nosi naziv izložba fotografija kojom se u prostorijama biogradskog Zavičajnog muzeja predstavlja Fredy Fijačko sa 180 uradaka.

Poznati i vrsni zagrebački fotograf nudi oko promatrača i posjetitelja svu raskoš popularnog zagrebačkog Britanskog trga. Plac kako bi ga preveli stari Zagrepčani, subotom, a osobito nedjeljom prije podne živi život pravog “buvljaka” kakav imaju svi veći europski gradovi. Tada se Britanac pretvara u mjesto slobodnog trgovanja, u antikvarijarnicu na otvorenom, u sajmište uspomena, ali i mnogo više od toga.

[pullquote align=”left”]Poznati i vrsni zagrebački fotograf nudi oko promatrača i posjetitelja svu raskoš popularnog zagrebačkog Britanskog trga[/pullquote]- Otkrivši ovo mjesto autor je, kako i sam kaže, otkrio zlatni rudnik. Već prilikom prve posjete tom prostoru zažalio je što nema sa sobom fotoaparat. Kada je potom počeo dolaziti s aparatom, ljudi su bili pomalo sumnjičavi, da bi isti kasnije postali “stari prijatelji”. Fijačko je fotografirao to sočno životno mjesto kroz sva godišnja doba. Fotografije se odnose jednako na ljude, sudionike urbane izložbe, predstave i događanja, kao i na slikovitost predmeta, na čudesne umjetničke instalacije koje nastaju spontano bez pretenzija svojih izlagača. Zbog skučenosti prostora često su postavljene u neočekivano duhovitim pa i komičnim kombinacijama. Ovjekovječena fotografijom jedinstvena scenografija kolektivnog autorstva bogata je scenama-svake nedjelje drugačijim, ali jednakog duha, navodi se u popratnom tekstu izložbi na službenim gradskim stranicama.

Novim postavom, Fredy Fijačko zaokružio je ciklus fotografija Britanca, koji je nastajao kao ciljani projekt u kome je redovitost fotografiranja, svake nedjelje kroz godinu dana, dala puni rezultat. Time je ostvarena bogata dokumentarna građa o Zagrebu i njegovim običajima u razdoblju 2010. – 2011. i postignuta fotografska izvrsnost, kojom se izlagač potvrđuje kao fotografski kroničar Zagreba, napisala je pak u popratnom katalogu izložbe Branka Hlevnjak.

Poneku rečenicu o autoru i njegovom radu kazao je ravnatelj muzeja Draženko Samardžić, a Izložbu je otvorila Slavica Jeličić, dopredsjednica GV Biograda. Izrazila je zadovoljstvo što su muzej i Grad imali priliku ugostiti eminentnog zagrebačkog fotografa, čija je vrsna i zanimljiva izložba bez sumnje obogatila preduskršnja gradska kulturna događanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...