Predstavljen “Brod u boci” Jurice Pavičića, “devet priča o malim i naoko običnim stvarima”

U biogradskoj Gradskoj knjižnici upriličeno je druženje s novinarom, kolumnistom i književnikom Juricom Pavičićem. Ovaj plodni pisac autor je pet romana, te nekoliko zbirki kratkih priča, među kojima i ona najnovija “Brod u dvorištu”.

[pullquote align=”right”]U razgovoru sa ravnateljicom biogradske knjižnice autor se dotaknuo gotovo svakog od svojih djela, prisjetio kada i kako je počeo pisati romane i kratke priče, te i dalje svakodnevno marljivo radio kao novinar, kolumnist i filmski kritičar[/pullquote]- Riječ je o knjizi u kojoj nam autor kroz devet priča govori o ljudima i obiteljima,nadama i razočarenjima,očevima i djeci,te svakodnevnim naoko običnim stvarima bez imalo patetike a ipak s puno ljubavi dočarava njihove likove i sudbine. Za ovu Pavičićevu knjigu kritičari su se složili da je ona do sada autorovo najambicioznije djelo. Da je jezično, stilski i tematski najhrabrija i najuzbudljivija, dok je njezina posebnost u tome što autor kao rijetko koji hrvatski pisac piše danas tako točno i bez uljepšavanja, kritički i angažirano naoko “hladnim i objektivnim stilom”, a zapravo s poznavanjem i iznimnom ljubavlju o Dalmaciji i njezinim žiteljima. Ovo “splitsko dite” zavirilo je u ovim pričama u svaki “kantunić”, iza svake “škure” pokazao kako se to nekada živjelo, razmišljalo i odlučivalo, navodi se u popratnom tekstu na gradskim stranicama uz predstavljanje književnog uratka ljubiteljima štiva u GK Biograd.

U razgovoru sa ravnateljicom biogradske knjižnice prof. Jelka Sipina autor se, navodi se također, dotaknuo gotovo svakog od svojih djela, prisjetio kada i kako je počeo pisati romane i kratke priče, te i dalje svakodnevno marljivo radio kao novinar, kolumnist i filmski kritičar. Prisjetio se uzora poput Perišića i Jergovića, te kako kao i svaki mladi stvaralac nakon toga izgrađuje i svoj osobni pravac.

Njegova djela “Ovce od gipsa”, “Nedjeljni prijatelj”, “Kuća njene majke”, “Crvenkapica”, te “Patrola na cesti” jednako su poznate čitateljima, a ova potonja poslužila je i kao predložak za snimanje serijala. Jedna od nagrada koju svakako valja spomenuti je ona za scenarij filma “Svjedoci” Vinka Brešana, koja mu je uručena u Puli 2003.. Prilikom druženja u knjižnici i predstavljanja knjige pročitano je i nekoliko priča po izboru autora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...