Proslava u znaku “zelenih gradova”, ideja nastala u San Franciscu prije 45 godina

Dan nakon Uskrsnog ponedjeljka donio nam je u 2014. – Dan planeta Zemlje (Earth Day), koji se obilježava 22. travnja u preko 150 zemalja diljem svijeta. Na konferenciji UNESCO-a 1969. John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto, u proglasu kojim je odlučeno da se 21. ožujka proslavi kao Dan planeta Zemlje na područja toga grada.

[pullquote align=”left”]Dan planeta Zemlje službeno se „slavi“ počevši s 1992. kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga, usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja[/pullquote]U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava iza 1990. Dan planeta Zemlje službeno se „slavi“ počevši s 1992. kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga, usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. Opća je skupština Ujedinjenih naroda proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje i Međunarodnim danom majke Zemlje – 22. travnja.

Ministar zaštite okoliša i prirode RH, Mihael Zmajlović, istakao je kako se ovogodišnje međunarodno obilježavanje provodi u znaku zelenih gradova, gradova u kojima se omogućuje čistiji transport, teži ostvariti bolja kvaliteta zraka i u kojima se potiču obnovljivi izvori energije i zelena gradnja.

[pullquote align=”right”]Kako bilo, obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na planetu zbog porasta globalnog onečišćenja[/pullquote]- Promet je jedan od ključnih uzročnika onečišćenja, a u emisijama stakleničkih plinova doprinosi sa čak 25 posto. Projektom koji smo upravo pokrenuli, poticanjem nabave električnih i hibridnih vozila, nam je cilj utjecati na smanjenje emisija štetnih plinova iz prometa. Danas skoro polovica svjetske populacije živi u gradovima i neophodno je razvijati stil života koji će imati najmanje negativnih utjecaja na okolinu u kojoj živimo i na očuvanje planeta, poručio je ministar.

Kako bilo, obilježavanje Dana planeta Zemlje usmjereno je prema zaštiti prirodnih resursa i ima za cilj skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na planetu zbog porasta globalnog onečišćenja.

Počeci obilježavanja Dana planeta Zemlje sežu u 1970. kad su pod vodstvom američkog senatora Gaylorda Nelsona diljem SAD-a održane prve masovne demonstracije za zaštitu okoliša na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi, a prozvana je „nacionalnim skupom o okolišu“. Obilježavanje Dana planeta Zemlje na međunarodnoj razini ponovno je aktualizirano 1990. kada je u manifestacijama sudjelovalo 200 milijuna ljudi diljem svijeta, što je dalo veliki poticaj održavanju Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju u Brazilu 1992. U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava nakon 1990., uz značajan angažman udruga za zaštitu okoliša i prirode.

Inače, američki portal businessinsider.com povodom današnje prilike objavio je pedeset nevjerojatnih činjenica o Zemlji, a za vas smo izdvojili najzanimljivijih desetak:

  • Čovjek može bez zaštite preživjeti dvije minute u svemiru.
  • Kinesko zagađenje zraka vidljivo je iz svemira, dok Kineski zid nije.
  • Zemlji je potrebno da se okrene oko svoje osi 23 sata, 56 minuta i 4 sekunde.
  • Oko 38 tisuća ljudskih rukotvorina lansirano je u zemljinu orbitu od 1957., odnosno lansiranja prvog satelita Sputnika do danas.
  • U sljedećih 300 godina 75 posto životinjskih vrsta moglo bi biti istrijebljeno.
  • Slana voda na Zemlji čini 97 posto ukupnih vodenih površina, a pitka samo tri posto.
  • Čak 90 posto smeća u oceanima čini plastični otpad.
  • Svake se godine opiše se oko 2000 novih morskih vrsta.
  • Na 10 kilometara i 900 metara nalazi se najdublja točka nekog oceana – Tihog u Marijanskoj brazdi.
  • Od ukupne količine zlata na Zemlji 99 posto ga se nalazi u zemljinoj jezgri.
  • Temperatura zemljine jezgre je oko 5500 tisuća stupnjeva, što je jednako onoj na površini Sunca.
  • Oko 6371 kilometara iznosi najveća bušotina u unutrašnjost Zemlje, koju su Rusi probušili na otoku Sakhalin. Smatra se da je otprilike tolika udaljenost do središta našef planeta.
  • Dva čovjeka umiru svake sekunde.
  • Smatra se da će 2050. godine na Zemlji živjeti 9,2 milijarde ljudi.
  • Najviša temperatura ikada zabilježena na našoj planeti je 57.8 Celzijevih stupnjeva, a izmjerena je 1922. godine u El Aziziji u Libiji. Najniža zabilježena temperatura izmjerena je 1983. godine u Vostok stanici na Antartici.
  • Svaki dan se rodi 200 tisuća ljudi…

 

OKVIRI UZ TEKST

 

1.

 

 

 

2.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...