Provjerite račune, ukradeno je 18 milijuna e-mail lozinki!

Posjedujete li e-mail povezan s PayPalom (kompanijom koja omogućava da uplate i novčane prijenose obavljate putem interneta), bilo bi dobro da provjerite je li vam stanje na računu i dalje onakvo kakvo bi trebalo biti. Naime, njemačka je policija objavila da je posljednjih dana izvršena jedna od većih krađa e-mail zaporki kojima se, bez znanja vlasnika, “čiste” računi i podiže gotovina.

Internet-bankarstvo

Procjene govore da su hakeri ovoga tjedna ukrali 18 milijuna e-mail adresa i njihovih pripadajućih lozinki, a dobar dio njih povezan je s PayPalom. Kradljivci provjeravaju je li zaporka za PayPal identična zaporki za e-mail, što je vrlo čest slučaj, a potom sredstva podižu s računa ili kupuju robu putem interneta, koja se potom dostavlja na zadanu adresu. Iako je ova prijevara otkrivena još u četvrtak, krađa novca s računa još traje. Posao hakerima olakšava i činjenica da korisnici e-mail servisa vrlo često koriste jednostavne zaporke. Prema popisu najuobičajenijih i najčešćih, a time ujedno i najlošijih, vlasnici e-mail računa kao zaporku najčešće rabe pojmove 123456 te password.

– Na žalost, gotovo polovica korisnika interneta ne obraća preveliku pozornost na izbor zaporke. Najčešće biraju riječi ili pojmove koje im je lako zapamtiti pa stave brojčani niz ili neki opći pojam. Takva se zaporka probija posebnim programima u nekoliko sekundi i ona ne pruža nikakvu zaštitu. To nije problem ako e-mail račun koristite za igranje videoigara, ali ako je on povezan s internet-bankarstvom, to može biti vrlo skupa pogreška – kaže računalni stručnjak Josip Jerenić.

Promijenite zaporku

Od 18 milijuna hakiranih e-mail adresa velika većina pripada korisnicima interneta u Europi. U Njemačkoj je kompromitirano oko tri milijuna e-mail računa, dok za Hrvatsku broj još nije poznat. U svakom slučaju, savjet je da se zaštite.

– Promijenite zaporku za e-mail. To traje nekoliko minuta, a može sačuvati novac – kaže Jerenić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...