Putin želi u Rusiji izbjeći ukrajinski scenarij

Ruski predsjednik Vladimir Putin od ruskih je tajnih službi (FSB) zatražio da raskrinkaju nevladine organizacije koje djeluju protiv vlasti i imaju “destruktivne namjere”, kako bi se u Rusiji izbjegao scenarij koji je u Ukrajini rezultirao svrgavanjem predsjednika s vlasti.

Rusko pravosuđe nevladinim organizacijama omogućuje da vode svoje aktivnosti slobodno i transparentno. No nikada im nećemo dopustiti da ih iskoriste u destruktivne svrhe, kako je bio slučaj u Ukrajini, rekao je na sastanku FSB-a.

Ruski predsjednik smatra da su u Ukrajini aktivne neonacističke, nacionalističke i pobunjeničke strukture financirane iz inozemstva putem nevladinih udruga. Rusija je u više navrata optuživala Zapad da podupire pobunu u Ukrajini, što je završilo svrgavanjem s vlasti predsjednika Viktora Janukoviča te da je podupirala djelovanje ultranacionalista i ekstremista u Kijevu.

Treba razlikovati zakonite aktivnosti oporbe, što postoji u svakoj demokratskoj zemlji, potom ekstremizam koji se temelji na mržnji, poticanje mržnje te nepoštivanje zakona i ustava. Treba uočiti razliku između onih koji se vlasti protive na civiliziran način i onih koji služe stranim interesima nauštrb vlastite zemlje, rekao je ruski predsjednik.

Od povratka na vlast u Kremlju 2012. Putin je pojačao kontrolu nad nevladinim organizacijama uvevši zakon prema kojemu se sve politički aktivne organizacije koje koriste financijsku pomoć izvana moraju registrirati kao strane agencije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...