Rusiju očekuju nove sankcije zbog destabilizacije Ukrajine

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u srijedu da Rusija može očekivati nove sankcije ako pojača potporu separatistima na istoku Ukrajine.

Dosljedno sam govorio da će Rusija svaki put kad poduzme ovakve korake s ciljem da destabilizira Ukrajinu i povrijedi njezinu suverenost, snositi posljedice”, upozorio je Obama u razgovoru za televiziju CBS.

Obama je za ukrajinsku krizu otvoreno optužio Moskvu, uoči susreta u Ženevi na kojemu će Rusija, Ukrajina, Sjedinjene Države i Europska unija pokušati razriješiti sadašnju pat-poziciju. Predsjednik Obama je rekao kako vjeruje da Rusija nije zainteresirana za vojni sukob s SAD-om koji je vojno nadmoćniji. Ne želimo rat, rekao je.

Bijela kuća je navela u srijedu da Sjedinjene Države aktivno pripremaju nove sankcije protiv Rusije kao odgovor na njihove akcije u Ukrajini. Upozorila je da bi te nove sankcije Moskvi mogle biti neizbježne. Aktivno pripremamo nove sankcije, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Carney je rekao novinarima u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One kako je opravdano da ukrajinska vlada poduzme akcije kako bi obnovila red i zakon i pozvao je da to čini na odmjeren i odgovoran način te dodao da je Kijev reagirao sa “suzdržanošću dostojnom divljenja” na destabilizirajuće akcije naoružanih proruskih separatista u zemlji.

Glasnogovornik je, također, rekao da Moskva na pregovorima u Ženevi mora priznati da je ukrajinska vlada pokrenula ustavne reforme.

U petak su već SAD najavile sankcije šestorici dužnosnika Krima, jednom bivšem ukrajinskom dužnosniku kao i plinskoj kompaniji, osumnjičenima da prijete “miru i stabilnosti u Ukrajini”. Taj val sankcija se pridodaje američkim sankcijama kada su u ožujku zabranile izdavanje viza i zamrznule imovine pojedinim ruskim i ukrajinskim dužnosnicima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...