S uskrsnim blagdanima stiže prvi veći val turista: Očekuje se i do 100.000 gostiju

S uskrsnim blagdanima u Hrvatsku stiže i prvi veći val turista. Očekivanja su velika, a prema najavama, Uskrs bi na našoj obali moglo provesti oko 100.000 gostiju.

Turistički djelatnici diljem Hrvatske spremno čekaju goste. Mnogi od njih već sada šeću našim obalama, a dobar dio doći će u zadnji tren pred sam Uskrs. Najveći val gostiju većinom iz Njemačke, Italije, Austrije Slovenije uobičajeno očekuje se u Istri.

“Očekujemo oko 25.000 dolazaka i negdje između 75 i 90.000 noćenja, što je u usporedbi sa prethodnom godinom između 20 i 25 posto bolje”, rekao je Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Na Kvarneru u 78 hotela očekuju najmanje ponavljanje prošlogodišnjih brojki.

“Očekuje se više od 12.000 turista za koje očekujemo da će ostvariti više od 42.000 noćenja. Najviše će ih biti na području Opatijske rivijere, gotovo 14.000, a slijede Lošinj, Crikevnica, Cres. No, i svi drugi su spremni te očekuju goste za Uskrs”, rekla je Renata Vincek iz Turističke zajednice Kvarnera.

U srednjoj Dalmaciji, uskrsne blagdane provest će oko 12.000 gostiju, najviše u Splitu, Hvaru, Braču te u Makarskoj, gdje očekuju između 1.000 do 1.300 gostiju.

“Mislim da je to dobro i da će Makarska zakoračiti u jednu bolju sezonu od prošle rekordne. Prošle smo godine imali milijun i 43.000 noćenja. Po prvi put smo premašili milijun noćenja što je zaista dobro”, kaže Tonči Lalić iz Turističkog informativnog centra Turističke zajednice Makarske, koja je, ističe, gostima pripremila bogat program.

“Bit će dosta koncerata po gradu, krajem travnja već počinju tradicionalne manifestacije kao što su motorijada, biciklijada pa turnir u ragbiju.”

Velik broj gostiju očekuje se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Samo u Dubrovniku oko 6.000  turista, a ostvari li se ta brojka, bio bi to 15-postotni rast u odnosu na prošli Uskrs. Dubrovčani za blagdane očekuju i veći broj kruzera s gotovo 8.500  putnika. Ionako veliku popularnost grada pod Srđem još je više podigla činjenica da se unutar njegovih zidina snimala popularna serija Igra prijestolja.

“Snimanje te serije je svratilo dodatnu pozornost na Dubrovnik. Onima koji možda nisu razmišljali doći u Dubrovnik, sada im negdje stoji u pameti kao mjesto koje moraju svakako posjetiti. Tiskali smo i poseban plan grada s lokacijama snimanja i objašnjenjima što je svima njima zanimljivo slikati se na tim mjestima”, izjavila je direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić.

Velik broj gostiju očekuju i u Zadarskoj županiji, najviše u Biogradu te Zadru u kojem za Uskrs očekuju nekoliko tisuća gostiju. U Šibensko-kninskoj županiji nadaju se da će kada se sve zbroji, u travnju imati oko 25.000 gostiju, dok u Splitsko-dalmatinskoj županiji vjeruju u brojku od 60.000 turista.

Sve u svemu. lijepe brojke koje bi, ako se ostvare, bile itekako dobra najave turističke sezone.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...