Cestitka_Uskrs

Šjor Slavko Telesmanić na Lipotici posjetio veslače Jadrana

Nakon dugo vremena veslački klub na Lipotici je posjetio Slavko Telesmanić, bivši predsjednik Jadrana, prije tridesetak godina, točnije od 1983. do 1985.

– Šjor Slavko većinu vremena provodi na Silbi, a tijekom boravka u Zadru nakratko je obišao i klub gdje ga je s trenutnim stanjem upoznao današnji predsjednik Klaudijo Stipčević,  izvijestio je Petar Milin na redovito ažuriranim i iscrpnim stranicama sportskog kolektiva.

U spomenutom razdoblju, također nalazimo na službenom portalu VK Jadran, 1983. veslači kluba počeli su vrlo uspješno na regati u Splitu gdje su osvojili šest prvih i tri druga  mjesta. Nakon te regate nastupilo se na regati u Zadru na kojoj je Jadran opet pobijedio u ukupnom poretku i osvojio sedam prvih, dva druga i  tri treća mjesta.

Prvomajska regata na Bledu donijela je veslačima Jadrana uspjeh, četiri prva i četiri druga mjesta. Pobijedili su: Nevio Valčić u samcu, Čizmin, Bašić, Troskot, Crnobrnja, Čače, Milović, Kukolj, Grozdanić i kormilar B. Milin u osmercu, Ligutić, Radoš u dvojcu na pariće i Fain, Ažić, Hrboka, Kršić, Babačić, Marušić, Segarić, Paleka i kormilar Romano Kovačević u osmercu mlađih juniora.

[pullquote align=”left”]Šjor Slavko većinu vremena provodi na Silbi, a tijekom boravka u Zadru nakratko je obišao i klub gdje ga je s trenutnim stanjem upoznao današnji predsjednik Klaudijo Stipčević[/pullquote]Na 30. međunarodnoj regati na Bledu mjesec dana kasnije nastupio je Nevio Valčić u samcu i osvojio prvo mjesto, nakon čega je odlučeno da će putovati na Svjetsko prvenstvu juniora u Vichy u Francuskoj.

Na ljeto, 9. srpnja 1983. održano je prvenstvo Jugoslavije u Zatonu kod Šibenika, na kojem su veslači Jadrana osvojili dva prva mjesta, u samcu i osmercu juniora  i jedno treće  u  dvojcu na pariće juniora. Osmerac su veslali Čizmin, Bašić, Crnobrnja, Troskot, Čače, Milović, Kukolj, Grozdanić i kormilar B. Milin, u samcu je nastupio Nevio Valčić, a dvojac na pariće su veslali Radoš i Ligutić. Juniorski osmerac, prvak Jugoslavije 1983. u Zatonu kod Šibenika, Čizmin, Bašić, Crnobrnja, Troskot, Čače, Milović, Kukolj, Grozdanić i kormilar B. Milin

Na Svjetskom prvenstvu za juniore u Vichiyu u Francuskoj koje je održano od 4. do 7. kolovoza Nevio Valčić je u samcu osvojio četvrto mjesto nakon što mu čamac nije stigao na vrijeme i što više dana uoči tako važnog nastupa nije trenirao. Do kraja godine veslači Jadrana nastupili su još u Villachu gdje su pobijedili u osmercu mlađih juniora, četvercu sa kormilarom za juniore, osmercu juniora i samcu juniora.

Godine 1984. Zimske Olimpijske igre održane su u Sarajevu i na putu od drevnog Olimpa do Sarajeva olimpijska baklja prošla je i kroz Zadar. Čast da nosi baklju imao je i trener Jadrana Romano Bajlo, sudionik Olimpijskih igara 1972. u Munchenu. Natjecanje je te godine otvoreno regatom u Splitu, a Jadran je pobijedio u devet od deset voženih utrka.

Druga regata sezone bila je Zadarska regata na kojoj je osvojeno devet prvih mjesta i ukupna pobjeda na regati. Veslači Jadrana nastavili su sa uspjesima i na prvosvibanjskoj regati na Bledu. Pobjede su ostvarili u četvercu sa kormilarom za juniore Fain, Troskot, Kukolj, Grozdanić s kormilarom B. Milinom, osmerac za juniore Grozdanić, Marušić, Smolić, Čače, Milović, Troskot, Kukolj, Fain i kormilar B. Milin, četverac sa kormilarom mlađih juniora Hrboka, Kršić, Segarić, Paleka i Paunović te u samcu mlađih juniora Svetko Milin.

[pullquote align=”right”]Na 30. međunarodnoj regati na Bledu, 1983., nastupio je Nevio Valčić u samcu i osvojio prvo mjesto, nakon čega je odlučeno da će putovati na Svjetsko prvenstvu juniora[/pullquote]Na međunarodnoj regati u Brnu održanoj 1. i 2. lipnja,  prvo mjesto je osvojio je četverac sa kormilarom juniora Grozdanić, Kukolj, Troskot, Fain i kormilar B. Milin,  skifist Svetko Milin u kategoriji mlađih juniora, osmerac juniora Grozdanić, Kukolj, Troskot, Fain, Milović, Čače, Marušić, Smolić i kormilar B. Milin, dok su dvojac bez kormilara Kršić i Hrboka bili drugi, a četverac sa kormilarom mlađih juniora Segarić, Paleka, Kačan, J. Matulina i Paunović treći. Prije Svjetskog juniorskog prvensva u Švedskoj održana su prvenstva Hrvatske i Jugoslavije. Na prvenstvu Hrvatske u Veloj Luci Jadran je osvojio četiri prva mjesta: četverac sa kormilarom za juniore(Fain, Troskot, Kukolj, Grozdanić, kormilar B. Milin), osmerac koji su uz navedenu četvoricu činili još Čače, Milović, Marušić i Smolić, zatim u samcu juniora Svetko Milin i dvojcu na pariće za juniore Radoš i Ligutić. Drugo mjesto osvojili su četverac sa kormilarom, dvojac na pariće i samac za mlađe juniore.

Prvenstvo Jugoslavije održano je u Beogradu od 28. lipnja do 1. srpnja, a Jadran je osvojio dvije zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu medalju. Veliki uspjeh postigli su veslači osmerca juniora koji su uz pobjedu u svom uzrastu stigli treći u konkurenciji seniorskih osmeraca. Osmerac su veslali Branko Fain, Nikica Kukolj, Jugo Troskot, Predrag Grozdanić, Eduard Čače, Miren Milović, Pero Marušić, Marko Smolić i kormilar Bogdan Milin. Prvi je  još bio četverac sa kormilarom juniora, a drugo mjesto su osvojili Stipe Ligutić i Rino Radoš u dvojcu na pariće te Svetko Milin u samcu juniora.

Četverac sa kormilarom juniora, Branko Fain, Jugo Troskot, Nikica Kukolj, Predrag Grozdanić i kormilar Bogdan Milin, 6. mjesto na Svjetskom prvenstvu 1984. u Jönköpingu u Švedskoj. Na kraju sezone došla su i međunarodna natjecanja. Prvo među njima, Svjetsko juniorsko prvenstvo u Švedskom Jönköpingu. Tamo je nastupio četverac sa kormilarom Jadrana koji je osvojio šesto mjesto u finalu. Četverac su veslali: Branko Fain, Jugo Troskot, Nikica Kukolj, Predrag Grozdanić i kormilar Bogdan Milin.

Poslije Svjetskog prvenstva Jadranaši su još nastupili na regati u Villachu gdje su osvojili sedam prvih mjesta i bili najuspješniji u juniorskoj konkurenciji. Balkansko prvenstvo te godine održano je u Bukureštu, a tamo je četverac sa kormilarom juniora Jadrana koji je prije toga nastupio na prvenstvu Svijeta osvojio srebrnu medalju.  Osmerac juniora, prvak Jugoslavije 1984. u Beogradu: Branko Fain, Nikica Kukolj, Jugo Troskot, Predrag Grozdanić, Eduard Čače, Miren Milović, Pero Marušić, Marko Smolić i kormilar Bogdan Milin sa trenerom Romanom Bajlom, navodi se na stranici kluba.

Godina 1985. posebno je obilježena proslavom 100. obljetnice veslačkog sporta u Zadru. 12., 13. i  14. travnja priređena je velika proslava. Održane su svečane sjednice VSJ, VSH i VSD, te posebno kluba slavljenika Jadrana. Predviđena međunarodna regata nije održana zbog jakog juga. Sezona je počela već 24. veljače daljinskom regatom u Šibeniku, na kojoj je Jadran pobijedio u samcu za mlađe juniore,  u kojem je veslao Dino Žuvanić, dvojcu mlađih juniora (Saša Matijašević, Tomislav Kanjer), u samcu za juniore Svetko Milin, dvojcu bez kormilara za seniore(Žorž, Bjelanović) i četvercu sa kormilarom za seniore(Fain, Kukolj, Troskot, Grozdanić s kormilarom Grubšićem). Na slijedećoj regati koja se održala u Splitu veslači Jadrana uvjerljivo su pobijedili u ukupnom poretku regate sa ukupno sedam pobjeda.

Prvog dana međunarodne regate u Brnu u Čehoslovačkoj Jadranov osmerac juniora osvojio je drugo mjesto, kao i četverac sa kormilarom. Najveći uspjeh ostvario je dvojac bez kormilara Branko Fain i Nikica Kukolj koji je bio prvi. Prvenstvo Jugoslavije održano je u Jajcu od 18. do 21. srpnja. Zlatne medalje osvojili su juniorski osmerac(Fain, Kukolj, Hrboka, Kršić, Matulina, Jurin, Segarić, Jurjević i kormilar Grubšić) i skifist Svetko Milin u samcu lakih seniora. Srebrna medalja pripala je u samcu juniora Dinu Žuvaniću.

Nakon tog prvenstva formiran je kombinirani osmerac od veslača Jadrana (Fain, Kukolj, Hrboka, Kršić i kormilar Grubšić) i dva veslača Krke iz Šibenika i dva veslača Jadrana iz Rijeke pod vodstvom trenera Bajla. Na Svjetskom prvenstvu juniora u Brandeburgu u Njemačkoj taj je osmerac osvojio sedmo mjesto poretka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...