Stipe Zrilić primio učenike i nastavnike iz Turske i Belgije, ugostio i slovačkog veleposlanika

U sklopu Comeniusovog projekta Medicinske škole Ante Kuzmanića Working with Dr EUOZ u Zadru od 7. do 12. travnja borave 4 učenika i dva nastavnika Tehničke i industrijske škole u İskenderunu (Turska), kao i voditelj iz škole Sint Jozef Institut Antwerpen (Belgija).

[pullquote align=”left”]U sklopu svog posjeta „Donatovu metroplisu“ učenici i nastavnici iz Turske i Belgije boravili su u Domu Županije gdje ih je primio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić sa suradnicama[/pullquote]Riječ je o projektu koji kroz zdravstvenu struku, odnosno prvu pomoć, povezuje Medicinsku školu Ante Kuzmanića sa školama različitih zanimanja, a s ciljem da učenici istraže moguće ozljede koje se najčešće događaju u pojedinim zanimanjima te zajedno s učenicima iz partnerskih škola (iz Belgije, Poljske, Češke, Njemačke i Turske) obrade prvu pomoć i prevenciju tih ozljeda i izrade mali europski priručnik prve pomoći.

Cilj projekta je svakako i promicanje i širenje primjera dobre prakse u obrazovanju, upoznavanje odgojno-obrazovnih sustava drugih zemalja, načina rada škola, upoznavanje ljudi različita mentaliteta kroz interaktivne aktivnosti u kojima sudjeluju i učenici i nastavnici, a završetak projekta planiran u proljeće 2015. čemu je domaćin upravo Zadar.

U sklopu svog posjeta „Donatovu metroplisu“ učenici i nastavnici boravili su u Domu Županije gdje ih je primio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić sa suradnicama. Upoznavši goste sa Zadarskom županijom, pročelnik Šimunić posebno se osvrnuo na rad škola istaknuvši da Županija kao osnivač potiče mobilnost i uključivanje škola u različitim međunarodnim projektima.

[pullquote align=”right”]Stipe Zrilić je uputio poziv gostima za svečanu sjednicu Županijske skupštine sa željom da se pridruže proslavi Dana županije koji se tradicionalno obilježava 16. travnja[/pullquote]- Gosti su zahvalili na srdačnom gostoprimstvu te istaknuli svoje oduševljenje školama u Zadarskoj županiji koje su posjetili (uz Medicinsku školu, to su Pomorska škola te Strukovna škola Vice Vlatkovića), kao i izrazili nadu da će nastaviti suradnju na nekim novim projektima, navodi se također iz županijskih službi kao i informacija da je dan ranije u nastupni posjet u Zadarsku županiju stigao Juraj Priputen, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Slovačke u Hrvatskoj, u pratnji pomoćnice i zamjenice veleposlanika.

U Domu županije primio ih je župan Stipe Zrilić sa zamjenikom župana Božidarom Longinom i pročelnicom Ureda župana Marinom Dujmović- Vuković. Veleposlanika Slovačke župan je izvijestio o gospodarskim, prirodnim, kulturnim i povijesnim podacima Zadarske županije te o razvojnim mogućnostima u sektorima energetike, turizma, marikulture i gospodarstva sa naglaskom na poticanje intenzivnijih aktivnosti u već uspostavljenoj međunarodnoj suradnji sa partnerskom slovačkom regijom Trnavskim samoupravnim krajem.

Tom prilikom župan je naveo i turističke pokazatelje o broju slovačkih turista koji su tijekom prošle godine ostvarili oko 467.835 noćenja što je u konstantnom porastu. NJ.E. Juraj Priputen je zahvalio na korisnim podacima i istaknuo da je u Hrvatsku stigao u rujnu prošle godine, a nastoji već uspostavljene dobre odnose sa Republikom Hrvatskom proširiti i potaknuti sveučilišnu suradnju, kao i otvoriti nove mogućnosti ulaganja i za slovačke poduzetnike na ovom za njih izrazito atraktivnom području. Stipe Zrilić je sa suradnicima ujedno uputio poziv za svečanu sjednicu Županijske skupštine  veleposlaniku Slovačke sa željom da se pridruži proslavi Dana županije koji se tradicionalno obilježava  16. travnja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...