Što kažete na punjenje mobitela rukom?

Istraživači sa Sveučilišta u Pekingu su razvili uređaj kojim je mobilne telefone moguće puniti zahvaljujući iskorištavanju elektrona koje stvaraju naša tijela. Dok je to ranije spadalo u sferu znanstvene fantastike i filmova poput Matrixa, čini se kako razvijeni STEG (single-friction-surface triboelectric generator) uistinu funkcionira.

STEG funkcionira tako što iskorištava naboj koji se stvara kada prst ili dlan dodirne sloj provodljivog materijala pričvršćenog na mobilni uređaj. U suštini je riječ o nečem poznatom kao triboelektrični efekt. Kada se određena dva materijala trljaju jedan o drugi, trenje uzrokuje nakupljanje električnog naboja između ta dva materijala.

Statički elektricitet je jedan od primjera triboelektričnog punjenja, a snaga naboja ovisi naravno o materijalima koji su iskorišteni. Istraživači su nešto ranije koristili generator koji je prikupljao i iskorištavao taj naboj – ali je on imao uzemljenu elektrodu. Novim radom su dokazali kako je moguće iskoristiti i tjelesni kontakt. Štoviše, dokazali su kako je moguće puniti mobitel na koji je nanesen prozirni sloj STEG kompozitnog materijala.

‘STEG s polidimetilsiloksanskom površinom od mikro-uzoraka je postigao izlazni napon preko 200V uz gustoću struje od 4.7 μA/cm². S ljudskim tijelom kao vodičem, izlazna struja je povećana za 39 posto, a količina naboja koja se prenijela se povećala za 34 posto u odnosu na rezultate dobivene uz korištenje uzemljene elektrode’, navode istraživači.

Kako korisnik dira uređaj, tj. sloj koji čini STEG materijal, elektroni se miču između kože korisnika i uređaja. Učestalo diranje uređaja dovodi do prikupljanja energije koja se iskorištava za punjenje uređaja, a po svemu sudeći tako je prikupljeno i više energije nego li u prethodnim pokusima s uzemljenom elektrodom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...