Strašan potres u Čileu, stiže i tsunami?!

Dvije su osobe poginule a tri ozbiljno ozlijeđene u potresu koji je u noći na srijedu pogodio Čile, objavile su vlasti pozivajući se na dosad dostupne podatke.

Američki geološki zavod (USGS) je javio da je epicentar potresa jakosti 8 stupnjeva po Richteru bio 10 kilometara ispod morskog dna oko 80 kilometara sjeverozapadno od luke Iquique, u blizini granice s Peruom. Kasnije je USGS objavio da je jakost potresa bila 8,2.

Pacifički centar za upozoravanje na tsunami kaže da je zasad najveći zabilježeni val bio 2,3 metra a čileanska mornarica je rekla da je prvi val do obale stigao za 45 minuta od potresa.

Vlada je priopćila da po podacima koji su joj dosad stigli nije bilo većih materijalnih šteta osim što je potres izazvao klizanja tla i odrone koji su blokirali neke autoceste i lokalne prometnice.

Čileanske vlasti su naredile preventivnu evakuaciju nekih obalnih područja, javio je državni centar za uzbunjivanje (ONEMI) na svojoj internetskoj stranici. Osim Čilea u opasnosti su i obalna područja Perua, Ekvadora, Kolumbije, Paname, Kostarike i Nikaragve.

Peruanske vlasti također su evakuirale područje u regiji Ica, a u tri grada došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom.

Gužvu oko potresa i evakuacije iskoristilo je oko 300 zatvorenika u Iquiqueu koji su pobjegli iz zatvora, objavio je čileanski ministar unutarnjih poslova Rodrigo Penailillo.

Čile je 2010. pogodio potres magnitude 8,8 a tada je u potresu i tsunamiju koji je uslijedio poginulo 526 osoba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...