LJEPOTE BUGARSKE U BIOGRADU

“Švicarska na Balkanu” u 20 color i crno – bijelih fotografija

Arhiva, ilustracija

“Europa u Bugarskoj” putujuća izložba koja  promovira ljepote Bugarske, stigla je nakon grada Zadra i u Biograd. Po mnogo čemu specifičan postav omogućilo je Veleposlanstvo Republike Bugarske u RH. U Zadru i Biogradu predstavljena je u sklopu Županijskih dana.

Izložbu su nazočnim posjetiteljima u prostorijama Zavičajnog muzeja, predstavili Njezina Ekselencija, Tanja Dimitrova, Veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj, kao i domaćini, predsjednica Gradskog vijeća Biograda dr. Melanija Ražov-Radas i ravantelj Zavičajnog muzeja Draženko Samardžić. Na 20-ak fotografija mogu se vidjeti prirodne ljepote prijateljske zemlje, njezina kulturna baština i turističke mogućnosti, koje ona kao takva pruža posjetiteljima. Uz ljepotu i posebnost njezinih planinskih masiva, koji su joj donijeli naziv “Švicarska na Balkanu” tu su i Crno more i zlatne pješčane plaže duž Dunava, a posebnost je svakako i dolina ruža pokraj grada Kazanlaka.

[pullquote align=”right”]Na 20-ak fotografija mogu se vidjeti prirodne ljepote prijateljske zemlje, njezina kulturna baština i turističke mogućnosti, koje ona kao takva pruža posjetiteljima[/pullquote]Predstavljajući svoju zemlju Veleposlanica Dimitrova izrazila je zadovoljstvo dobrom suradnjom dvaju zemalja na svim planovima, a posebno na kulturnom i gospodarskom planu.

Za bolje upoznavanje s našom zemljom, njezinom kulturnom baštinom ali i prirodnim ljepotama, značajan će doprinos jamačno dati i ovakve izložbe, jer samo ova izložba biti će predstavljena u 20 hrvatskih gradova, što će bez sumnje doprinijeti boljem uzajamnom poznavanju,  zaključila je ona i između mnogih znamenitosti Bugarske izdvojila nekolicinu poznatih u čitavom svijetu. Tako primjerice i podatak da je ta zemlja najveći proizvođač ružinog ulja, najskupljih i najtraženijih eteričnih ulja na međunarodnom tržištu, a koje služi kao temeljni sastojak svakog parfema.

Zanimljiv je i podatak da je jedan gram ružinog ulja jednak vrijednosti  jednog  grama zlata. Tim prije je “Dolina ruža” kod Kaznlaka posebno zanimljivo turističko odredište. Jedan od rariteta ove zemlje su svakako i “Kamene gljive”, prirodni fenomen stijena u obliku gljiva, ružičaste su boje i visoke oko tri metra. U nizu fotografija na ovoj izložbi, još jedna koja dominira svakako je i “Baltata”, najpoznatiji rezervat u sjeveroistočnoj Bugarskoj na površini od preko 200 hektara. U njemu je preko 260 vrsta biljaka, 36 vrtsa sisavaca, 15 vodozemaca, 16 vrsta riba, te preko 180 vrsta ptica, kaže se u popratnom tekstu događanja.

Upravo svaka od izloženih fotografija priča nam jednu priču i svakako ju valja pogledati. Postav će u prostorijama Zavičajnog muzeja biti otvoren do konca travnja.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar