Toplo – hladno, “ljeto-zima”, ni zeko ne zna, hoće li tražiti mamu ili hlad…

Baš kako je nekako proljeće ranije no obično potisnulo zimu u klimatskom smislu, tako nekako proljeću s potiskivanjem prijeti, hm voljeli bismo napisati ljeto, ali nije nego- zima. „Bijela kraljica“- dobro, na sreću nismo takva pegula da nas zaskoči pahuljicama iako se netom spuštao na padine Velebita i Biokova- ne predaje se tako lako i uzvraća kontru „na gostujućem terenu“, u krajnje neizvjesnoj meteo-utakmici godišnjih doba.

Pa nam nad glavama trenutak pada, drugi trenutak prži, pola sata kiša, pa pola sata sunce „na kvadrat“. I tako u nedogled, u čini nam se sada- beskraj. I onda, naravno, radimo „dar-mar“ po ormarima i ladicama. Ne spremamo ništa, moglo bi nam zatrebati, i lumbrela i suncobran, i kupaće hlačice i kabanica,  i debela jakna i kratki rukav, i sandale i nepropusna postola.

[pullquote align=”left”]I zeko u šumi „traži mamu“, pa ne traži, kompletno životinjsko carstvo po brlozima i raznoraznim skrovištima ne zna bi li nastavilo san ili bi van. Totalna pomutnja[/pullquote]I zeko u šumi „traži mamu“, pa ne traži, kompletno životinjsko carstvo po brlozima i raznoraznim skrovištima ne zna bi li nastavilo san ili bi van. I pupovi i cvjetići voćki i biljaka,  negdje su se širom otvorili i sazreli, ponegdje pak ni makac. Totalna pomutnja…

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će i tijekom petka. Uz jači razvoj naoblake uglavnom su popodne mogući slabi grmljavinski pljuskovi. Još ujutro će puhati slaba bura, danju će okrenuti na slab i umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, potom na umjereno jugo u večernjim satima. Najviše dnevne temperature trebale bi se kretati većinom do 20 do 25 Celzija, tvrdi Rade Popadić iz Crometeo tima.

Vrlo nestabilno prevladavati će tijekom subote, promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja. Kiša i pljuskovi bit će nešto češći u odnosu na prethodne dane, a u zaobalju lokalno može biti i obilnijih pljuskova. Puhat će umjereno jugo, rijetko gdje na moru i pojačano. Jutro toplo, a najviše dnevne temperature bit će između 2 i 5 stupnjeva niže u odnosu na petak.

Prema današnjim prognostičkim materijalima bit ćemo pod utjecajem nove ciklone sa zapada. Zbog toga će biti promjenjivo oblačno, uz kraća sunčana razdoblja. Kiša će biti znatno češća u odnosu na prethodne dane, a u subotu ujutro može biti obilnijih grmljavinskih pljuskova. Puhat će slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, a temperature zraka neće se bitno mijenjati.

[pullquote align=”right”]Na primjer, 24.4.1968. u Osijeku je izmjereno 30. 9 C, a u Slavonskom Brodu 31.4 stupnja. Nasuprot tome,  25.4.1957. obilan snijeg u Švicarskoj uništio je većinu vinograda…[/pullquote]Novo jačanje juga, uz oblačno i tmurno vrijeme,  moguće je u ponedjeljak. U utorak nas očekuje promjenljivo oblačno, uz sunčana razdoblja. U srijedu isto, a na praznik rada, 1. svibnja- kako sada stoje stvari – ne gine nam, a što drugo na neradni dan-  kiša.

Da mix vremena u oscilirajućem finišu travnja ne mora biti tek odlika modernog doba, potvrđuju neki dokumentirani parametri iz arhiva. Eto, na primjer, 24.4.1968. u Osijeku je izmjerena temperatura 30. 9 C, a u Slavonskom Brodu 31.4 stupnja. Nasuprot tome,  25.4.1957. obilan snijeg u Švicarskoj uništio je većinu vinograda…

Kako bilo, evo nam nešto za nadolazeće ljeto, koje bi izgleda moralo biti- „pakleno“, normalno što se tiče fibri i zraka. Naime, vjerojatnost da će se klima na Zemlji uskoro naći pod utjecajem fenomena poznatog kao El Niño prema najnovijim stručnim predviđanjima postala je vrlo velika. Kako će se to odraziti na nas?

Najprije malo edukativna pojašnjenja i meteo-„pinkaterija“:

El Niño je klimatska pojava uzrokovana pojasom neuobičajeno tople oceanske vode koji se povremeno stvara uz pacifičke obale Južne Amerike i obično se može najaviti kada vode budu za najmanje 0.5 C toplije u odnosu na  prosjek kroz duže razdoblje, tri ili više mjeseci. Ovisno o lokaciji, uzrokuje snažno izražene vremenske ekstreme kao što su vrućine, suše, kiše i poplave, a time nerijetko štetu i znatna razaranja. U Indiji, za jakih El Niña, znaju izostati monsuni pa nastupa velika suša, navodi Crometeo portal. U prijevodu sa španjolskog znači ‘mali dječak’, a odnosi se na Isusa budući da se u Latinskoj Americi formira u vrijeme Božića. Javlja se u periodima od dvije do sedam godina najmanje posljednjih tristo godina.

[pullquote align=”left”]Najrazorniji El Niño do sada zabilježen je između 1997. i 1998., uzrokovao je štete od 35-45 milijardi dolara i odnio 23.000 života[/pullquote]Početkom osamdesetih prvi je put privukao pažnju šire javnosti jer je izazvao veliki broj smrtnih slučajeva. Najrazorniji do sada zabilježen je između 1997. i 1998., uzrokovao je štete od 35-45 milijardi dolara i odnio 23.000 života.

Inače, južnijim gradovima kao što je Rim El Niño obično donosi ljetne vrućine i toplije jeseni, a slično se očekuje i u RH. Meteorolog Zoran Vakula prošli je mjesec najavio da bi novo ljeto moglo biti toplinom iznad prosjeka, tj. da nas čekaju valovi ekstremnih vrućina.

Dr. sc. Branko Grisogono, profesor na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu, kaže kako postoje indicije da će u 2014. na ljeto ili na jesen krenuti El Niño prosječno snažan.

Kod nas će uzrokovati nešto blaže jesensko i zimsko vrijeme uz izraženije oborine, no ostale detalje je teško odrediti. Teško nam je predvidjeti koliko će često k nama dolaziti fronte sa sjevera ili sa zapada. To je kod nas teže prognozirati na sezonskoj skali. Dakle, mi možemo ugrubo prognozirati da ćemo imati blažu jesen nego što je klimatološki prosjek i da bismo mogli imati više oborina. Ovo s oborinama moglo bi se odnositi i na zimu, objasnio je Grisogono za Crometeo portal. Dakle, izdržati nam valja još malo, a onda nam za nekih mjesec- dva, po dragom starom običaju, kukati o neizdrživoj sparini i zazivati – Dida Mraza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...