Toplo i sunčano idućih sedam dana, u srijedu i subotu moguć proljetni “prolom” oblaka

Prvi tjedan u travnju donio nam je turbulencija u vremenskim prilikama, pa smo iz kratkih rukava namah uskočili u duge, suncobrane zamijenili lumbrelama, kavice na terasama šalicom toplog čaja. Ma koliko nam ponedjeljak tradicionalno ne „padao“ najbolje zbog početka radnog tjedna, prvi u četvrtom mjesecu 2014. donosi nam povratak ugodnih meteo parametara. I to dugoročno, uz tek poneka manja odstupanja.

Danas nas, dakle, čeka pretežno sunčan dan. Umjerena, samo ponegdje i jaka bura, koja je puhala u prošloj noći danju će do sumraka značajno oslabiti i okrenuti na zapadnjak i sjeverozapadnjak koji na moru Dalmacije popodne prolazno mogu biti s jakim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju bi se trebale kretati od 7 do 12 C, uz obalu i na otocima od 11 do 16 Celzijevih stupnjeva. Najviše dnevne temperature bit će u porastu, većinom između 20 i 25 Celzija, a svježije će biti samo na vanjskim otocima.

Utorak donosi nastavak pretežno sunčanog vremena. Navečer na sjevernom Jadranu umjereno naoblačenje, ponegdje uz mogućnost za slabu kišu. Noću slaba bura, danju će zapuhati slab do umjeren jugozapadnjak. U drugom dijelu dana na sjevernom Jadranu slabo do umjereno jugo, uz najviše dnevne temperature u blagom padu u odnosu na ponedjeljak, najavljuje poprilično točan u prognozama Crometeo portal.

[pullquote align=”left”]Ma koliko nam ponedjeljak tradicionalno ne „padao“ najbolje zbog početka radnog tjedna, prvi u četvrtom mjesecu 2014. donosi nam povratak ugodnih meteo parametara. I to dugoročno, uz tek poneka manja odstupanja[/pullquote]I srijeda nam donosi promjenljivo oblačno i moguću malu količinu kiše, kratkotrajno jer nam u četvrtak i petak slijedi apsolutna vedrina, s dnevnim temperaturama između 9 i 19 stupnjeva. U subotu nas ne bi morala iznenaditi poneka kap kiše, užežin nedjelje koja bi pak trebala biti pretežno sunčana.

Inače, kada pričamo o travnju, u pitanju je mjesec koji spada u gornju polovicu mjeseci u godini po primljenim oborinama, osobito na Kvarneru gdje u prosjeku padne preko 110 litara po metru četvornome oborina. Oborine su nešto oskudnije u baš Dalmaciji gdje padne od 50 do 90 mm oborina.

Prosječna se mjesečna temperatura u travnju na Jadranu kreće od 12 do 14°C. Iz svega navedenog se da zaključiti da je mjesec travanj pravi proljetni mjesec, što se ne bi moglo reći za ožujak koji često naginje zimi (kao ove godine), ili svibanj koji nerijetko prođe s ljetnim vrućinama. U unutrašnjosti Hrvatske višegodišnji (1961-1990.) temperaturni prosjek za travanj većinom je između 10 i 11 C, a hladnije je samo u gorskim predjelima. U unutrašnjosti u travnju prosječno padne više oborina nego u ožujku, većinom od 60 do 80mm, a u Lici i Gorskom kotaru većinom od 120 do 200 mm, tvrdi Rade Popadić iz Crometeo foruma.

[pullquote align=”right”]Prosječna mjesečna temperatura za travanj iznosi u Zadru 12.9 stupnjeva, a količina oborina- 59.6 mm[/pullquote]Prosječna mjesečna temperatura za travanj iznosi u Zadru 12.9 stupnjeva, a količina oborina- 59.6 mm.

U travanj smo u sa stabilnim i natprosječno toplim vremenom. Najviše dnevne temperature premašuju toplih 20 No, koje su najviše temperature zraka ikad službeno izmjerene u travnju? U Dubrovniku je najviših 26.3 Celzija izmjereno 22.4.2000. U Splitu je najviših 27.7 C izmjereno 21. travnja 2000, a istoga dana u Šibeniku je izmjereno 29, točnije 28.8 C! U Rijeci je najtoplijih 28.9 C izmjereno 21. travnja 2000. Da se u proljeće kopno brže grije od predjela uz more dokazuju i apsolutne maksimalne temperature za postaje u unutrašnjosti. U Varaždinu je 29.4.2012. godine izmjereno 30.4 stupnjeva istoga dana u Zagrebu 30.5 C, a 24.4.1968. u Osijeku je izmjereno 30.9 Celzijevih stupnjeva. Najviša travanjska temperatura na Zavižanu u travnju izmjerena je preklani i iznosila je 19.4 Celzija.

Travanj, upoznaje nas nadalje Crometeo, zna iznenaditi hladnim vremenom kakvo je karakteristično za zimu. U aktualnom stoljeću pamtimo osobito hladan prodor koji se dogodio u prvoj dekadi travnja 2003. godine. 7. travnja na Zavižanu je izmjerena najniža travanjska temperatura od početka mjerenja, i iznosila je -14.5 C! Ledeno je bilo i u nizinama unutrašnjosti, primjerice, u Slavonskom Brodu je 9.4.2003. izmjereno -8.4 Celzijevih stupnjeva!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...