HOĆE KIŠA, NEĆE KIŠA, HOĆE KIŠA, NEĆE KIŠA, HOĆE KIŠA…

Travanjska trka “unutra-van”, pet “klima” u jedan dan, bez “lumbrele” nikuda…

Arhiva, ilustracija
Tamni način

„Travanjsko vrijeme potjera sedam puta na dan s polja ratara“. I šetača i prolaznika namjernika, i kavopije s Foruma i Narodnog trga. Duhoviti i počesto poetski nastrojeni drevni pučki prognostičari toliko su dobro opisali aktualni mjesec da im se treba „skinuti kapa“.

Minulih tjedan- dva skoro da i ne izlazimo bez lumbrele, pa čak ni kada nam je nebo vedro „kao caklo“ i bez trunke oblaka. Dapače, baš tada nam je i najpotrebnija. Promijene se događaju u niti pola sata, klima iz ugodne mediteranske pređe u kontinentalnu, pa nam se „za tili čas“ ukaže vlažna tropska, da bi nakon kratke hladne krug zavrtio ispočetka.

Poznato je da smo protekle zime bili pošteđeni uobičajenih hladnoća, a zbog toga mnogima računi za grijanje nisu bili visoki kao u prosječnoj zimi. Iako je zima za nama bila rekordno topla od kada se vrše službena meteorološka mjerenja, kiše nije nedostajalo. Stiglo je proljeće, a kišno razdoblja se nastavilo, kaže Rade Popadić iz Crometea.

[pullquote align=”left”]Minulih tjedan – dva skoro da i ne izlazimo bez lumbrele, pa čak ni kada nam je nebo vedro „kao caklo“ i bez trunke oblaka. Dapače, baš tada nam je i najpotrebnija[/pullquote]Hoćemo li toplu zimu „platiti“ kišnim proljećem, kako nam izgleda? Čini se da hoćemo, barem kada su vremenske prilike u aktualnom tjednu u pitanju i vrijeme koje možemo očekivati sljedećih 7 dana s obzirom na prognostičke karte sinoptičara.

Na vrijeme u Hrvatskoj djeluje prostrano polje sniženog tlaka zraka koje se proteže od sjeverozapadne Europe, preko središnje, sve do jugoistoka kontinenta. Polja vidskog tlaka zraka nad istokom Europe i Skandinavijom sprječavaju uobičajeno zonalno strujanje ciklona, pa se ciklone zadržavaju nad našim područjem duže nego je to uobičajeno, napominje Popadić i podsjeća kako je posljednju u nizu Crometeo tim nazvao Ana.

Dok je centar duboke primarne ciklone nad Britanijom i Irskom, nad Italijom se formira sekundarni centar koji će sljedećih dana kružiti upravo nad našim područjima. Kišno razdoblje nastavlja se do daljnjega. Točnije, svakoga dana bit će i sunčanih i oblačnih razdoblja, a gotovo svakoga dana past će barem malo kišnih kapljica. Veće šanse za više suhog vremena su u srijedu, a nova obilnija kiša lokalno će pasti ili je jutros pala kroz ponedjeljak, ali i ponovno, nismo ni sumnjali, na prvi svibnja i dan iza.

[pullquote align=”right”]Nestabilno će biti i tijekom ponedjeljka, pa nam danas predstoji umjereno i znatno oblačno, uz tek kraća sunčana razdoblja. Lokalno će biti i pljuskova…[/pullquote]- Nestabilno će biti i tijekom ponedjeljka, naglašava Rade Popadić i poručuje da nam danas predstoji umjereno i znatno oblačno, uz tek kraća sunčana razdoblja. Lokalno će biti i pljuskova, više kod nas i na sjevernom Jadranu u drugom dijelu dana. Puhat će slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, ispod Velebita – povremeno umjerena bura. Najviše dnevne temperature većinom od 14 do 19 Celzijevih stupnjeva.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će u utorak. U Dalmaciji će se u većini predjela zadržati suho, iako će biti slabih lokalnih pljuskova. oborine će biti češće na sjevernom Jadranu, osobito u prvom dijelu dana. Puhat će većinom slab vjetar s jugozapada do sjeverozapada. Temperature zraka bez većih  promjena.

Blago oblačno uz malu količinu kiše slijedi nam u srijedu, a onda nas na praznik rada, 1. svibnja, umjesto budnica budi kiša. Koja bi, a kako drugačije na neradni dan kada bismo htjeli van, u prirodu, trebala biti poprilična. U petak se, najava je metereologa iz DHMZ-a, zadržava nestabilnost, uz povremenu kišu, u subotu dolazi poboljšanje uz mali porast temperatura, ali i nadalje na žalost uz prisutnost nad Kalelargom nam odavno udomaćenih oblaka.

Kako bilo- zadnje dane travnja 2014. obilježava nestabilno, no i toplo vrijeme, pa u mnogim predjelima zemlje temperature zraka dosežu ili malo prelaze ugodnih 20 stupnjeva.

Ipak, toplina tekućega travnja blijeda je slika onoga što se događalo na kraju prošlogodišnjeg travnja na područje Hrvatske i čitava jugoistoka kontinenta.

Posljednje dane lanjskog travnja obilježile su neobično visoke temperature zraka u odnosu na klimatološki prosjek, a temperature su bile na granici rekordno visokih vrijednosti. Razlog tome bio je u dotoku iznimno toplog zraka, koji je sa sjevera Afrike stizao do juga Italije i jugoistočne Europe,  otkriva Crometeo portal.

Prije točno godinu dana, prvi put je 2013. u Hrvatskoj izmjereno 30 Cečzija. Točnije, na meteorološkoj postaji Osijek Klisa najviša dnevna temperatura dosegnula 29.5 stupnjeva, 29 C je izmjereno u Gradištu, Slavonskom Brodu i Sisku, a drugdje su u unutrašnjosti zemlje fibre bile od 25 do 28 C, na Jadranu od 20 na Palagruži do 28 C u dolini Neretve, kod Ploča.

I dok zaključujemo tekst, na ekranu mobitela nam svijetli poruka: „u Biogradu sunce, u Briševu kiša, u Poličniku tmurno, u Murvici „lito“, na Poluotoku vedro, na Bokancu-kiša.“.

Ostavi komentar koristeći Facebook