U 4. desetljeću “života” iznimna aktivnost Zavičajnog muzeja Biograda

Kada netko napuni 41 godinu tada se može kazati da se možda nalazi u ujedno najljepšem i najaktivnijem razdoblju života. Upravo to vrijedi za biogradski Zavičajni muzej koji je lani proslavio jubilarni četrdeseti rođendan.

Nakon što je 2013. završio s dobrim rezultatima i bogatom izložbenom djelatnošću, takav trend nastavlja se i kroz 2014. što je za Internet stranicu grada potvrdio ravnatelj Draženko Samardžić pojasnivši ipak kako je muzej obilježio 40 godišnjicu rada pod ovim nazivom, iako su sama muzejska djelatnost i postojanje muzeja puno starijeg datuma nastanka.

[pullquote align=”left”]Iznimno je značajna bila i izložba pristigla iz Japana. Naime, u pitanju je potresna građa o stradanjima u Hirošimi i Nagasakiju, koju je ustupio Memorijalni muzej mira[/pullquote]- Kao i svake godine na vrijeme smo se javili na raspisane Natječaje javnih potreba u kulturi. Grad Biograd, odnosno Ministarstvo kulture prihvatili su financirati naše programe, a ono što je najvažnije svi prihvaćeni programi su realizirani i završeni. Spomenut ću samo neke, kao što su Izložba “Biograd u drugom svjetskom ratu, godine obnove i izgradnje”, koja je bila otvorena za Dan Grada i blagdan Sv. Stošije, a još uvijek je postavljena u muzeju i može se pogledati. Zatim izložba “40 godina Zavičajnog muzeja Biograd na moru”, otvorena povodom Međunarodnog dana muzeja. Svakako vrijedi spomenuti izložbu “Lunjske masline” dr. Vinka Pešića, koja je pobudila posebno zanimanje posjetitelja, a u sklopu te izložbe održano je i predavanje o maslinarstvu, kao i degustacija maslinova ulja, otkriva ravnatelj muzeja.

Iznimno je značajna bila i izložba pristigla iz Japana. Naime, u pitanju je potresna građa o stradanjima u Hirošimi i Nagasakiju, koju je ustupio Memorijalni muzej mira.

Riječ je o 30-ak panoa koji svjedoče o strašnim posljedicama bacanja atomske bombe na kraju Drugog svjetskog rata. Tu je i niz aktivnosti poput radova na uređenju pročelja zgrade muzeja, zatim smo bili pri ruci kolegama Hrvatskog restauratorskog zavoda prilikom izrade plana kako zaštiti i izložiti tekstil u zbirci Gnalić, a pružili smo stručnu pomoć u vidu arheološkog nadzora Općini Sveti Filip i Jakov prilikom širenja mjesnoga groblja u Turnju. Usporedno sa tim djelatnostima, nastavio se i rad na istraživačkom projektu “Gnalić”, kao što je poznato riječ je o velikom istraživačkom projektu na kome radi brojna međunarodna ekipa. Nastavak je to istraživanja jednog od najznačajnijih pomorskih lokaliteta u Europi. Slijedom toga održan je u Konzervatorskom odjelu u Zadru i radni sastanak na kojemu smo postigli dogovor oko nastavka spomenutih istraživanja u tekućoj godini. Dio sredstava bi trebao osigurati Grad Biograd, a dio Ministarstvo kulture i ostali sudionici u projektu. Uz to smo realizirali izložbu u Austriji s muzejom iz Barnbacha s kojim smo ostvarili suradnju oko izložbe Gnalića, nabraja Samardžić ne zaboravljajući spomenuti i kako je u muzeju održana i tribina na temu-Kulturna baština biogradskog kraja i uloga turističkih vodiča. Nakon više pokušaja stara preslica koja je skinuta sa crkve Sv. Roka odvezla se na konzervaciju i restauraciju. I dalje se nastavlja s izložbenom aktivnošću pa se do sada žiteljima grada, susjednih mjesta kao i turistima predstavilo niz raznovrsnih i nadamo se zanimljivih izložbi. Između ostalih to je bez sumnje izložba pod nazivom “Obrti i zanati biogradskoj kraja”, no brojne likovne izložbe kojima su nas nadahnuli slikarica Marije Balen i Zvonka Čulina

Isto tako u našem smo prostoru ugostili i izložbi Udruge za zaštitu okoliša “Hippocampus”, a koje su uvijek zanimljive jer prikazuju manje poznati svijet podmorja. I u nastavku rada slijede brojne likovne i druge izložbe koje će u sklopu takozvane ljetne sheme biti postavljene u našim prostorijama. Jednako tako izaći ćemo u susret drugim priredbama poput poetsko-scenskih i sličnih kulturnih događanja, zaključio je ravnatelj Zavičajnog muzeja Biograda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...