U Biogradu predškolci oslikavali pisanice, humano prodavali obojena jaja…

Treći travanj za redom u Biogradu se priredio Veliki uskršnji sajam. U organizaciji Grada Biograda i Dječjeg vrtića Biograd i ove godine, upriličena je prigodna manifestacija, koja se kao i ranije održala na otvorenome, u Gradskom parku na Trgu hrvatskih velikana.

[pullquote align=”right”]Na sajmu je sudjelovalo šest vrtića, među kojima dva biogradska, zatim vrtići iz susjednih mjesta “Cvit” iz Svetog Filipa i Jakova, “Grdelin” iz Pakoštana, “Ćok” iz Tkona na otoku Pašmanu i “Bubamara” iz Benkovca[/pullquote]- Ideju je još prije tri godine pokrenuo dogradonačelnik Marijan Stopfer, a ona je naišla na “plodno tlo” kod dječjih vrtića iz grada i okolnih mjesta, ali i gradskih udruga. Tako se s pravom može kazati da je ona do danas u potpunosti zaživjela. Program je osmišljen na način da mališani polaznici dječjih vrtića sudjeluju u oslikavanju velikih pisanica među kojima će biti proglašene i tri najljepše, dok se na štandovima za tu prigodu prodaju uskršnji aranžmani, zečići, jaja i drugi blagdanski ukrasi koje su izradili mališani u svojim vrtićkim radionicama. Istom prigodom odrasli sudionici predstavljaju svoje pogače i prošek, koji se na štandovima može i kušati, otkrivaju iz Grada Biograda.

Na sajmu je sudjelovalo šest vrtića, među kojima dva biogradska, zatim vrtići iz susjednih mjesta “Cvit” iz Svetog Filipa i Jakova, “Grdelin” iz Pakoštana, “Ćok” iz Tkona na otoku Pašmanu i “Bubamara” iz Benkovca. Baš svi oni s puno ljubavi i želje da oslikaju naj-jaje, uz pomoć svojih teta dali su si puno truda i nisu žalili prljave ručice kako bi sve bilo baš onako kako su zamislili. No, neki od njih brzo su se umorili pa je valjalo i malo “prezalogajiti” jer natjecateljski duh i svjež zrak tako utječu na sve nas, a posebno na radni ritam „limaća“.

[pullquote align=”left”]Prema ocjeni stručnog suda najbolja je bila pogača Anke Marijanović, druga Anke Birkić i treća Ratke Tolić. Što se tiče estetskog izgleda najljepša je bila ona Ratke Tolić, druga Ive Tomić i treća Marije Pribilović, a za najbolji prošek proglašen je onaj Tonke Pekić[/pullquote]Prema propozicijama natjecanja, najljepše pisanice nisu proglašene na samom sajmu, već će nakon sajma biti prenijete u biogradski Zavičajni muzej, a gdje će za njih sve do Mladog Uskrsa moći glasati  žitelji svih mjesta iz kojih su vrtići koji su ih oslikavali.

Uz mališane koji su bez sumnje bili  najzanimljiviji i najveseliji dio sajma, valja kazati i da je udruga  “Nada” također dala svoj obol ovoj manifestaciji i to pogačama i prošekom,  nabode također iz Grada napominjući da su članice biogradske udruge pripremile pogače (sirnice) među kojima su se birale tri najbolje i tri najljepše izgledom, kao i nagrada za proizvođača domaćeg najprošeka.

Prema ocjeni stručnog suda najbolja je po ukusu bila pogača Anke Marijanović, druga Anke Birkić i treća Ratke Tolić. Što se tiče estetskog izgleda najljepša je bila ona Ratke Tolić, druga Ive Tomić i treća Marije Pribilović, a za najbolji prošek ovogodišnjeg Uskršnjeg sajma proglašen je onaj Tonke Pekić.

I ovaj program kao i druge prigodne priredbe u gradu, uspješno i na zanimljiv način prilagođen prilici vodila je novinarka i voditeljica BnM radija Branka Pelicarić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...