U petak i subotu Biograd domaćin manifestacije “Dani masline 2014.”

Udruga prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije i ove godine organizira 16. manifestaciju “Dani masline”, i to u sklopu Županijskih dana 2014. 11. i 12. travnja u Biogradu na Moru, u hotelu Ilirija.

U okviru događanja, osigurali smo dovođenje eminentnih stručnjaka koji će održati niz stručnih predavanja vezanih uz maslinarstvo i proizvgodnju maslinovaq ulja. Planiran je i prigodni sajam na kojemu bi se svojim proizvodima predstaviti maslinari, uljari, vinari, sirari i ostali izlagači. Priredit će se stručno vođene degustacije i prezentacije maslinovih ulja, a kao kruna svake manifestacije proglasit ćemo najbolje ocijenjena maslinova ulja i dodijeliti priznanja, kazao je predsjednik Udruge, Benito Pucar.

[pullquote align=”right”]Planiran je i prigodni sajam na kojemu bi se svojim proizvodima predstaviti maslinari, uljari, vinari, sirari i ostali izlagači. Priredit će se stručno vođene degustacije i prezentacije maslinovih ulja, a kao kruna svake manifestacije proglasit ćemo najbolje ocijenjena maslinova ulja i dodijeliti priznanja[/pullquote]⁃ Prikupljena su i prijavljena 253 uzorka ulja za ocjenjivanje, a manifestacija po prvi put ima i međunarodni karakter jer su za ocjenjivanje prikupljena i maslinova ulja iz Italije, Slovenije, kao i BiH. Najveći broj uzoraka je uzorkovan u Zadarskoj županiji, ostali hrvatski uzorci ulja dolaze iz Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Ličko senjske, Primorsko goranske i Istarske županije, dok je jedan uzorak ulja je iz Bosne i Hercegovine, uz 40 ulja iz Slovenije i tri uzorka iz Italije, otkrila je voditeljica profesionalnog panela Zavoda za javno zdravstvo Anita Peraić napominjući kako će osim edukativnog i natjecateljskog, manifestacija imati i humanitarni karakter okupljanja maslinara i uljara.

Ta je nota zamišljena na način da će se pripremiti 300-tinjak porcija bakalara koji bi se u Biogradu dijelio gostima manifestacije uz njihovu simboličnu novčanu donaciju, a svce na ulici Kralja Tvrtka. Pored porcija bakalara sudionici manifestacije koji će se predstaviti sa svojim proizvodima na prigodnom izložbenom sajmu u hotelu Ilirija će donirati nekoliko proizvoda koji bi se također prodavali po simboličnim cijenama. Kompletan prikupljeni novac bit će potom doniran Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama “Osmijeh” iz Biograda.

Govoreći o ulozi Zadarske županije u razvoju maslinarstva pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu rekao je da je od 2006. godine do danas uz pomoć Županije posađeno 356.608 novih stabala maslina.

Prema procjenama Hrvatske poljoprivredne komore – Javne poljoprivredne savjetodavne službe, pod maslinama se nalazi 3.600 ha površina s 900.000 stabala. U ARKOD sustav je upisano 2.600 ha što je 13.8 posto ukupne površine maslinika u zemlji i svrstava Zadarsku županiju na peto mjesto kod nas, naveo je Daniel Segarić i dodao da je prema broju poljoprivrednih gospodarstava koja se bave maslinarstvom Zadarska županija na drugom mjestu u RH.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...