U ponedjeljak i utorak – poluoblačno, u srijedu, četvrtak i petak – sunčano, u subotu i nedjelju – kiša?

Pola- pola. U takvom nam otprilike omjeru sunčanih i oblačnih dana slijedi Veliki tjedan uoči Uskrsa. Tipično proljetni i travanjski, ¨ni tam’, ni vam¨, pa se vremenska slika mijenja po nekoliko puta čak i kroz dan, a nerijetko i unutar samo jednog sata.

Duboka ciklona iznad Skandinavije “odaslala” je izraženu hladnu frontu prema jugu, a tijekom nedjelje već je prešla područje Alpa. Nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranu u drugom dijelu ponedjeljka formirat će se slabo izražena ciklona koja će se brzo premještati nad područje Grčke i malo ojačati. Njenim prolaskom na jugoistok, nad našim će se područjem uspostaviti snažno sjeverno visinsko strujanje što će donijeti pad temperature zraka koji će se naviše osjetiti u gorju, kažu i prognoziraju iz Crometeo tima.

[pullquote align=”left”]U ponedjeljak nam, tako, ukoliko je vjerovati sinoptičarima, predstoji sunčano, premda i sa ponešto oblaka na prostoru Zadra i okružja, a nije isključen niti kakav kratkotrajan pljusak[/pullquote]Nedjeljno jutro u većem dijelu zemlje bilo je, navode podaci, toplije u odnosu na subotu, pa je mraz bio znatno manje prisutan. Temperature oko nula Celzijevih stupnjeva zabilježene su samo u dijelovima Gorskog kotara. Drugdje su u unutrašnjosti minimalne temperature bile od 2 do 7 C, u zaobalju od 4 do 8 Celzija, uz obalu i na otocima od 8 do 13 stupnjeva. Najviše dnevne temperature bile su većinom između 15 i 20 Celzija.

Iako je prvi dio dana prošao u znaku pretežno sunčanog vremena, promjenjive naoblake bilo je u Istri i na Kvarneru, ali i na krajnjem jugu Dalmacije, a poneka kap kiše pala je i na lokalnom priobalnom području Trogira i Šibenika. Predvećer je podno Velebita zapuhala jaka bura, kao najava razvedravanja, iako blagom, koje nas čeka u naredna dva dana.

U ponedjeljak nam, tako, ukoliko je vjerovati sinoptičarima, predstoji sunčano, premda i sa ponešto oblaka na prostoru Zadra i okružja, a nije isključen niti kakav kratkotrajan pljusak.

[pullquote align=”right”]Povratak lijepa vremena dolazi nam u srijedu, uz prevladavajuće sunčano puhat će bura i tramontana, u početku umjerena i jaka, ali bi morala oslabiti uoči pada mraka[/pullquote]- Krajem dana na sjevernom Jadranu slijedi umjereno naoblačenje, kasno navečer samo ponegdje moguća je kiša ili grmljavinski pljusak. Noću će puhati slaba bura, danju slab jugozapadnjak i zapadnjak, u Dalmaciji će postupno okrenuti na sjeverozapadnjak, a na sjevernom Jadranu navečer na jugo i istočnjak, tvrdi Rade Popadić iz Crometea i dodaje kako bi se minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju trebale kretati od 4 do 9 Celzijevih stupnjeva, uz obalu i na otocima od 10 do 15 Celzija, a najviše dnevne od 17 do 22 stupnjeva.

U utorak na sjevernom Jadranu, tvrdi, i dalje bi nas moralo pratiti pretežno sunčano, ali i sa mogućnošću lokalnih pljuskova u Ravnim Kotarima. U Dalmaciji će biti promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja, no uz izglednu mjestimično slabu kišu sredinom dana. Puhat će umjerena, ponegdje i jaka bura, podno Velebita povremeno olujna s orkanskim udarima. Navečer se predviđa posvuda osjetan pad temperatura zraka pa će na većem dijelu obale, upozorava Crometeo portal, biti ispod 10, a u zaobalju i ispod pet Celzija.

[pullquote align=”left”]U petak bi nas trebalo pratiti dosta sunca uz malo naoblačenje u nastavku dana, u subotu pak oblačno uz malu količinu kiše, dok bi nam Uskrs mogao proći – pod kišobranima[/pullquote]Povratak lijepa vremena dolazi nam u srijedu, uz prevladavajuće sunčano puhat će bura i tramontana, u početku umjerena i jaka, ali bi morala oslabiti uoči pada mraka. Najviše dnevne temperature kretale bi se većinom od 13 do 18 Celzijevih stupnjeva. Prema aktualnim kartama i prognostičkim materijalima, navodi se također, u dane vikenda nam stiže postupan porast naoblake, vjetar će okrenuti na južne smjerove, a kiša će prvo zahvatiti sjeverni Jadran.

U petak bi nas trebalo pratiti dosta sunca uz malo naoblačenje u nastavku dana, u subotu pak oblačno uz malu količinu kiše, dok bi nam Uskrs mogao proći – pod kišobranima. Kako bilo, lumbrele i kabanice nipošto ne spremajte, u pripremi držite i kupače hlačice i kapute, debele deke i šugomane, sandale i pancerice, ako se nešto zna u sezoni 2014. to je da se ništa ne zna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...