U turističkoj sezoni 2013. u Zadarskoj županiji bilo je 58 posto poginulih manje nego u 2012.!

Nacionalni dan Hitne medicinske službe obilježava se 30. travnja, a tim povodom Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije održao je u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac prezentaciju analize rezultata stručnog rada Zavoda u postupcima povodom prometnih nesreća na području Zadarske županije za vrijeme turističke sezone 2013., u konkretno u 4 ljetna mjeseca i periodu lipanj-rujan.

Kako je istaknula Davorka Krnčević, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, prezentacija je održana upravo u Benkovcu jer su u ispostavi HMP Benkovac, tijekom turističke sezone kada je i iznimno pojačan promet, smještena dva punkta Hitne medicine, pri čemu je jedan u cjelogodišnjem trajanju, odnosno to je profesionalna ispostava koja je utemeljena mrežom hitne medicine, ali se isto tako i pojačava punktom dežurstva smještenom na autoputu A-1.

Broj prometnih nezgoda u planu za zdravlje Zadarske županije je utvrđen kao javno zdravstveni problem i upravo ta činjenica je dala smjernice za analiziranje stanja učinjenog od početka ustrojavanja u cijelosti do danas. Osim toga, ovo je desetljeće utvrđivanja stanja na prometnicama i utvrđivanja stanja rezultata prometnih nezgoda i poduzimanja aktivnosti u cilju smanjenja mortaliteta, no isto tako i invaliditeta. Smatramo da je jedna iz službi koja sudjeluju u tim aktivnostima i hitna medicina i da može dati svoj doprinos upravo u ostvarenju tih ciljeva, kazala je Davorka Krnčević.

[pullquote align=”left”]Nova mreža hitne medicine u Zadarskoj županiji doprinijela je smanjenju smrtnosti u prometnim nesrećama za 58 posto u odnosu na 2012. u razdoblju 31.5. – 31. 10. 2013.[/pullquote]Nova mreža hitne medicine u Zadarskoj županiji doprinijela je smanjenju smrtnosti u prometnim nesrećama za 58 posto u odnosu na 2012. u razdoblju 31.5. – 31. 10. 2013.

Prometne nesreće predstavljaju značajan javnozdravstveni problem obzirom da su glavni uzrok smrtnosti djece, maloljetnika i mlađih odraslih, vodeći su uzrok prijevremene smrtnosti, značajan su uzrok invalidnosti, opterećuju zdravstveni sustav te utječu na socijalno i ekonomsko stanje u zemlji. Zadarski zavod usmjerava posebnu pozornost na zbrinjavanje povrijeđenih u prometnim nesrećama i provodi aktivnosti kako bi se poboljšali rezultati rada u tom značajnom segmentu djelatnosti hitne medicine, izjavila je ravnateljica Zavoda.

I voditelj medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, Vlatko Grković, dr. med., upoznao je nazočne o reformi hitne medicinske službe u Republici Hrvatskoj, napose o tome kako izgleda organizacija HMS u Zadarskoj županiji danas.

Sukladno ciljevima reforme postigli smo u cijelosti vremensku i teritorijalnu pokrivenost područja Zadarske županije timovima hitne medicine i konstantno radimo na stručnom unapređenju rada Zavoda, naglasio je dr. Grković, otkrivajući kako je Zadarska županija je u 2013. godini po broju prometnih nesreća bila na visokom 4. mjestu u Hrvatskoj iza Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije, a poginulo je 2.4 posto osoba čime je među posljednjima na 18. mjestu poretka.

[pullquote align=”right”]Najveći broj intervencija na prometne nesreće zadarske ekipe su lani imale u mjesecu srpnju, prosječno su izlazili na 2.3 prometne u toku dana[/pullquote]U šestomjesečnom periodu, od 1. svibnja do 31. listopada 2013. Zadarski zavod za hitnu medicinu je imao 572 intervencije vezano za prometne nesreće, a ekipe Zadra su odradile intervencije vezano za 50 posto prometnih nesreća ukupnog broja. Ispostave Zadar, Poličnik, Biograd n/m, Nin i Benkovac odrade intervencije na 80 posto prometnih nesreća.  Najveći broj intervencija na prometne nesreće zadarske ekipe su imale u mjesecu srpnju, prosječno su izlazili na 2.3 prometne u toku dana.

Nova mreža hitne medicine zaživjela je u cijelosti  u Zadarskoj županiji 1. 1. 2013. Otvaranjem  novih ispostava Zavoda i to prvenstveno Nina i Poličnika rasterećene su zadarske ekipe čime su značajno poboljšana njihova vremena dolaska na prometnu nesreću na ispod osam minuta (prosječno 7.2 minute) i dolaska u bolnicu, u 80 posto slučajeva unutar 30 min., dok je cilj reforme bio unutar 60 minuta u 80 posto slučajeva.

Prosječno vrijeme dolaska na prometnu nesreću za sve ostale ispostave je unutar 18 minuta što je sukladno cilju reforme, a to je unutar 20 min. u 80 posto slučajeva. Gledajući sve ispostave Zavoda u navedenom periodu, prosječno vrijeme od primitka poziva do dolaska u bolnicu je izvrsnih 38 minuta, odnosno u okviru „zlatnog sata“.

Kako se čulo, zahvaljujući pomoći lokalne samouprave mreža hitne medicine je u turističkoj sezoni 2013. ojačana sa 13 novih timova čime se značajno poboljšala kvaliteta medicinske skrbi. Brža vremena odziva i stručno unapređenje rada Zavoda doprinijeli su rekordnom smanjenju smrtnosti u prometnim nesrećama u Zadarskoj županiji za 57.9 poto u 2013. godini (u odnosu na 2012. ), unatoč činjenici što je broj prometnih nesreća u županiji bio u porastu. Razdoblje 2011. – 2020. godine proglašeno je ”Desetljećem akcije cestovne sigurnosti” i ima za cilj prepoloviti broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama za 50 posto u 2020.

Možemo konstatirati kako je taj cilj je u Zadarskoj županiji ostvaren 2013. godine, istaknuo je Zlatko Kožar, dr. med., voditelj ispostave Poličnik i predsjednik Stručnog vijeća Zavoda.

Nakon službenog dijela, obilježavanje dana hitne medicinske službe je nastavljeno u ispostavi Benkovac koji su posjetili mališani dječjeg vrtića ‘“Bubamara“ iz Benkovca. Ekipe ispostave Starigrad posjetile su pak dječji vrtić „Osmijeh“ iz Starigrada. Mališani su se na taj način „na licu mjesta“ mogli razgledati vozila i opremu nužnu za spašavanje ljudskih života, a oni najhrabriji dopustili su liječnicima da ih i pregledaju, u veseloj atmosferi s puno smijeha…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...