U Zemuniku krenula letačka obuka 20. naraštaja hrvatskih vojnih pilota

Nekako tradicionalno, početkom četvrtog mjeseca, prvim informativnim letom na avionu ZLIN-242 L, u vojarni Zemunik, u Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO, počela je temeljna letačka obuka 20. naraštaja hrvatskih vojnih pilota.

Napravili smo kvalitetne pripreme i ovo je za sve nas jedan novi izazov i iskorak naprijed u razvijanju sposobnosti eskadrile u školovanju pilota, ne samo na nacionalnoj razini nego i po programu komercijalnih uvjeta za inozemna tržišta. Osjeća se pozitivna atmosfera, eskadrila je u punom pogonu i to je ono što piloti uvijek priželjkuju, što više letova, što više letačkih misija, naglasio je bojnik Željko Harapin, u ulozi zapovjednika Eskadrile aviona.

[pullquote align=”left”]U Eskadrili aviona (EA) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO, počela je temeljna letačka obuka 20. naraštaja hrvatskih vojnih pilota[/pullquote]Prethodno su svi polaznici uspješno završili selekcijsko letenje i program teorijske nastave na Fakultetu prometnih znanost Sveučilišta u Zagrebu, a pod stručnim vodstvom nastavnika letenja u obuci na ZLIN-u kroz iduća tri mjeseca usvajat će sadržaje iz razdjela letačke obuke temeljnog i akrobatskog, navigacijskog i grupnog letenja. I to po kadetu, u trajanju 56 sati naleta. 

- Uz osnovne elemente u zraku i uvježbavanje svih redovitih i izvanrednih postupaka do razine potpune samostalnosti, mladi budući piloti nakon svakog razdjela pristupaju ispitnom letu čime potvrđuju spremnost nastavka složenijih faza letačke obuke, kazuje voditelj primarnog obučnog dijela, satnik Siniša Hucika. Kako pojašnjava član popularne akrobatske grupe “Krila Oluje”, slijedeći korak na putu od kadeta do vojnog pilota je raspodjela na pilote aviona i pilote helikoptera, sukladno izraženim interesima, postignućima na obuci i potrebama HRZ i PZO-a.

Također, pored obuke hrvatskih pilota, eskadrila krajem tjedna započinje s prvom međunarodnom obukom omanskih pilota.

Pred eskadrilom je vrlo intenzivno razdoblje letenja na oba tipa aviona. Hrvatski kadeti počinju sa obukom na ZLIN-u, a omanski na Pilatusu, najavljuje zapovjednik EA iz Zemunika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...