Uposlenici Nauta Lamjane s obiteljima na “škverskim” vratima “stopiraju” Alaina Khana

Novi stečajni upravitelj Nauta Lamjane, Alain Khan, navodno bi, poslije dva propala ulaska u kaljsko brodogradilište prošloga tjedna, to isto ponovno po treći put trebao pokušati učiniti u ponedjeljak, u 10 sati, u pratnji interventne policije, o tome su medije izvijestili predstavnici sindikata radnika. Nastavlja se tako tvrde, prisilno uvođenje novog stečajnog upravitelja nakon što su mu revoltirani zaposlenici tijelima i barikadama spriječili ulaz pa se tako doma u Rijeku morao vratiti neobavljena posla.

Ljutiti ¨škverani¨poručuju s Ugljana da će sada uz njih biti i članovi obitelji, a priopćenje su poslli Ured SSSH Zadarske županije i Povjereništvo podružnice Sindikata metalaca Hrvatske ¨ TD Nauta Lamjana¨. Pozivaju i na potporu radnicima.

U 10 h još jedanput je najavljeno prisilno uvođenje novog stečajnog upravitelja Aleina Khana iz Rijeke, u krug TD Naute Lamjane u st. i u upravnu zgradu, odnosno pripadnika MUP-a RH, po nalogu stečajnog suca uz asistenciju interventne policije, nakon što su radnici već u dva navrata tijelima i improviziranim barikadama obranili ugljanski „škver” i zapriječili ulaz novom stečajnom upravitelju, koji se vratio neobavljena posla, tvrde iz sindikata.

[pullquote align=”left”]Nastavlja se tako tvrde, prisilno uvođenje novog stečajnog upravitelja nakon što su mu revoltirani zaposlenici tijelima i barikadama spriječili ulaz pa se tako doma u Rijeku morao vratiti neobavljena posla[/pullquote]Dakle, „radnička bitka” za obranu remontnog brodogradilišta Lamjana u Kalima, otok Ugljan se nastavlja, radnici su ustrajni i odlučni da obrane svoja radna mjesta i ugljanski „škver”, a ovom prigodom uz njih će biti i članovi njihove obitelji. U međuvremenu, prije par dana sindikat je podnio kaznenu prijavu DORH-u protiv stečajne sutkinje Ardene Bajlo zbog prikrivanja kriminala u stečaju. Očekuje se odluka Visokog trgovačkog suda RH po žalbi radnika i sindikata protiv odluke stečajne sutkinje o smjeni stečajnog upravitelja Ivana Rude, a u tijeku je i parnica pred Općinskim sudom u Zadru između Erste & Steiermärkische banke i tvrtki bivšeg vlasnika remontnog brodogradilišta Lamjana Jupiter Adrije u vezi spornog hipotekarnog kredita (rasprava je zakazana za 25. travnja 2014.).

Radnici i sindikat, pozivaju Uskok i DORH da postupe po njihovim kaznenim prijavama i istraže kriminalne radnje u stečaju i prije stečaja Naute Lamjane. Odlučni su da zajedno sa svojim obiteljima po treći put obrane ¨škver”, jer bi dolazak novog stečajnog upravitelja Aleina Khana praktički značio likvidaciju tog remontnog brodogradilišta, jedinog takve vrste u RH specijaliziranog za remont ribarskih brodova, platformi i manjih brodova, u kojem trenutačno rade 42 radnika i 10 kooperanata, račun je u plusu za 2 milijuna kuna, narudžbe za remont brodova, platformi i dr. stalno dolaze, tako da bi se uskoro moglo zaposliti još 100-ak djelatnika uz brojne kooperante. To remontno brodogradilište je od egzistencijalnog i životnog značaja za žitelje otoka Ugljana, Dalmacije i Grada Zadra, te je svijetao primjer da gospodarstvo u Hrvatskoj može oživjeti i da se mogu otvarati nova radna mjesta, pa i u teškim okolnostima stečajnog postupka.

[pullquote align=”right”]Uposlenici su inače primijetili da se nitko među političarima nije oglasio i stao u obranu ¨bodula¨. Pitaju se i gdje su sada SDP, HDZ, HNS, Akcija mladih, Laburisti, Županija… I ostali kojima su ususret raznoraznim izborima usta puna “malog čovika”[/pullquote]- Radnici i sindikat ugljanskog „škvera”, apeliraju i na predsjednika Visokog trgovačkog suda RH da ne dozvoli nasilno ulaženje novog stečajnog upravitelja Aleina Khana u krug remontnog brodogradilišta, barem do odluke VTS-a po žalbi radnika i sindikata, a apeliraju i na predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića i predsjednika RH Ivu Josipovića da podupru opravdane radničke i sindikalne zahtjeve za opstanak tog remontnog brodogradilišta, i da se ne dozvoli nasilni ulazak novog stečajnog upravitelja Aleina Khana u krug brodogradilišta, poručuju punomoćnici radnika – sindikalni povjerenik SMH-Industrijski sindikat

Sindikalna podružnica TD Nauta Lamjana u st. Mario Košta i pravni zastupnik SSSH za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju, Vedran Uranija.

Podršku radnicima remontnog brodogradilišta „Nauta Lamjana” dao je prije koji dan i Otočni sabor pozivajući državne institucije da sve učine za očuvanje radnih mjesta i nastavak poslovanja remontnog brodogradilišta.

Radnici su sa svojim rukovodstvom dokazali da je ovakva vrsta gospodarstva potrebna i da mogu opstati na tržištu, što potvrđuju ostvarenim prihodom i redovnim osobnim dohocima, naglasili su iz Otočnog sabora i pozvali Vladu RH da stane na stranu otočana i otočnog gospodarstva i da povede računa o tome što za otočane dugoročno znači stečaj škvera.

Uposlenici su inače primijetili da se nitko među političarima nije oglasio i stao u obranu ¨bodula¨. Pitaju se i gdje su sada SDP, HDZ, HNS, Akcija mladih, Laburisti, Županija… I ostali kojima su ususret raznoraznim izborima usta puna ¨malog čovika¨.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...