Uskrsno bdijenje i uskršnju misu vodi nadbiskup mons. Želimir Puljić

Proteklom nedjeljom Cvjetnicom ušli smo, prema katoličkom kalendaru, u ¨Sveti tjedan muke i smrti Gospodina¨. Kršćanska, širom svijeta, u svetom bogoslužju spominju, slave i uprisutnjuju Isusovu muku, smrt i uskrsnuće, pa tako naravno i na području Zadra.

Bogoslužja tim povodom u katedrali Sv. Stošije tradicionalno počinju na Veliki četvrtak.

[pullquote align=”right”]Bogoslužja u katedrali Sv. Stošije tradicionalno počinju na Veliki četvrtak, kada se, u 9:00, najprije služi Misa s posvetom ulja, a navečer, u 19 sati, slavi se Misa večere Gospodnje, na spomen ustanovljenja svete euharistije i svečeništva[/pullquote]Taj dan, 17. travnja, u 9:00, najprije se služi Misa s posvetom ulja, a posebno su pozvani svećenici, katekumeni i krizmanici, vjeroučitelji i župni vijećnici na posvetu ulja koja se koriste u slavljenju sakramenata. U euharistiji sudjeluju svi svećenici djelatni u nadbiskupiji i tom će prigodom obnoviti svoja svećenička obećanja. Navečer, u 19 sati, slavi se Misa večere Gospodnje, na spomen ustanovljenja svete euharistije i svečeništva. Nadbiskup će oprati noge dvanaestorici predstavnika gradskih župa. Nakon sv. Mise sv. Otajstvo prenosi se u ‘Božji grob’ gdje se ostaje u molitvi i klanjanju, uz pjevanje ‘Gospinog plača’.

Na Veliki petak, 18. travnja, u 19.00 sati, uz obvezni post i nemrs, u katedrali sv. Stošije započinje Služba Muke Gospodnje, a nakon obreda kojeg predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, središtem grada proći će procesija s križem od katedrale, Širokom ulicom, Narodnim trgom, Ulicom. Elizabete Kotromanić do crkve Sv. Šime. Za vrijeme procesije pjevaju se prijekori ‘Puče moj, što učini tebi’.

Na Veliku subotu, 19. travnja, također u katedrali sv. Stošije,,u 21:00,  zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi svečano uskrsno bdjenje s blagoslovom novog ognja.

I na sam Uskrs, 20. travnja, u 11.00 sati, koncelebrirano misno slavlje u katedrali predvodi nadbiskup Puljić, kad će podijeliti i papinski blagoslov s potpunim oprostom, a blagdanska večernja sveta misa na rasporedu je u 19:00.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...