Uz devet “za” i 4 “protiv” prihvaćeno izvješće o radu gradonačelnika Ivana Kneza

Na sjednici Gradskog vijeća Biograda, nakon kraće rasprave, prihvatilo se polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika Ivana Kneza za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2013.

„Poteštat“ je redom naveo aktivnosti prema pripadnosti poslova različitim Odsjecima unutar Jedinstvenog upravnog odjela Grada. Tako primjerice Odsjeka za društvene djelatnosti i lokalnu samoupravu, koji obuhvaća predškolstvo, socijalnu skrb i zdravstvo, kulturu, sport, protupožarnu zaštitu i spašavanje, a gdje su tijekom navedenog razdoblja usvojeni brojni programi, pravilnici, odluke i niz drugih akata nužnih za bolje i kvalitetnije funkcioniranje toga i drugih gradskih odjela. Na isti način navedene su i aktivnosti vezane uz rad Odsjeka za upravljanje gradskom imovinom i komunalnim sustavom, Odsjeka za gospodarstvo i financije, kao i Odsjeka za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša.

Nismo i ne smijemo biti zadovoljni s izvješćem, a konkretno baš svaki put nas zaboli kronično nedostatna briga za sport pa tako zbog manjka novca narednog vikenda RK Biograd ne može otputovati na utakmicu jer nema čime platiti kotizaciju. No, s druge strane je bilo 148.000 kuna u zadnjem tromjesečju za isplatiti odvjetnika Birkića, zamjerila je i potužila se Slavica Jeličić, dopredsjednica Gradskog vijeća iz redova SDP-a.

[pullquote align=”left”]Ivan Knez je kazao kako se u skladu s trenutkom kod financiranja brojnih udruga Grad „pokriva ‘dok lancun može doseći’, a radi se danonoćno na ishođenju financijskih sredstva“[/pullquote]Knez je odgovorio kako se u skladu s trenutkom kod financiranja brojnih udruga i doslovno „pokrivaju ‘dok lancun može doseći’, a radi se danonoćno na ishođenju financijskih sredstva“.

Treba zadovoljiti sve potrebe Biograda, od sporta, preko kulture, komunalne infrastrukture, do javnih služni i ustanova. Inače, imamo tri odvjetnika, a Birkić nas zastupa u sporovima s hotelskom kućom Ilirija. Uglavnom, za sad ih je sve dobio i prezadovoljni smo.

Potpredsjednica predstavničkog tijela nije se predavala, pa je primijetila kako se za infrastrukturu utrošilo tek 633.000 kuna, za javnu rasvjetu i groblje niti jedna kuna.

Što je sa stipendijama? Hoće li se i u tekućoj proračunskoj godini tako nastaviti, upitala je nadalje, na što je „poteštat“ kazao da „neće“ i odmah dobio protuupit:

Hoće li se smanjiti vodna naknada za razvoj po cijeni od 3.86 kuna po metru pitke vode koja je na snazi do 2019. dok Riječani za istu količinu plaćaju 1.55 a Zadrani 1.65 kuna?

To je stara i poznata priča vezana uz financiranje izgradnje kanalizacije „Biogradska rivijera“ što proizlazi iz obveze prema Svjetskoj banci bez koje ne bi mogli izgraditi sustav i prateće objekte u visini od 100 milijuna kuna. Ta odluka o cijeni je prihvaćena u prijašnjim sazivima Gradskog vijeća a osim Biograda koji je 29-postotni vlasnik Komunalca, i općine Sv. Filip i Jakov i Pakoštane donijele su istu odluku,  pojasnio je čelni čovjek Biograda.

[pullquote align=”right”]Potpredsjednica predstavničkog tijela nije se predavala, pa je primijetila kako se za infrastrukturu utrošilo tek 633.000 kuna, za javnu rasvjetu i groblje niti jedna kuna[/pullquote]Mira Ražnjević se zapitala u što je utrošeno 1.2 milijuna kuna za čišćenje javnih površina.

Biograd je među najurednijim gradovima na Jadranu na što trebamo biti ponosni, odgovorila je Melanija Ražov Radas i za narednu sjednicu najavila direktora Bošane, Krunoslava Pešića.

Izvješće je naposljetku prihvaćeno uz devet podignutih ruku zastupnika HDZ-a i 4 glasa protiv, među kojima su dva iz SDP –a, Slavica Jeličić i Mira Ražnjević, plus Andrej Marinović iz HDSSD-a i nezavisni Leo Zorica.

Prisutni vijećnici su nakon toga većinom glasova prihvatili i odluku o potpisivanju Sporazuma o suradnji i prijateljstvu između Grada Biograda na Moru i Općine Tomislavgrad (BiH).

Ne znam je li nam nužno još jedno prijateljstvo kada Grad ima već 20 gradova prijatelja, i što Biograd konkretno dobiva tim sporazumom, pitala se opet aktivna dopredsjednica GV-a.

Gradonačelnik Ivan Knez kazao je kako je „prijatelja nikada dosta“, i da je cilj- suradnja na gospodarskom planu, kulturi, športu i obrazovanju, lokalnoj samoupravi i drugim područjima društvenog života, a posebno nekim od mogućih projekta vezanih uz nastup prema EU.

Uz niz odluka i izmjena i dopuna odluka, koje su donijete uglavnom kako bi se uskladile s novim zakonskim propisima, na sjednici su prihvaćeni i najpovoljniji ponuditelji za prodaju tri građevinska zemljišta u Industrijskoj zoni.

Tako bi tri tvrtke, dvije iz Biograda i jedna s Vrgade, trebale postati novi vlasnici triju tamošnjih parcela. Tvrtka “Mormora” na 3.486 kvadratnih metara planira gradnju hladnjače za skladištenje i smrzavanje ribe, a čija ponuđena ukupna cijena iznosi 348.600 kuna. Biogradaska tvrtka Stolarski obrt “Format” na 2.000 kvadratnih metara planira proizvodnju građevne stolarije i drugih elemenata, izdvojivši 200.001,00 kuna. Treći najpovoljniji ponuđač bila je tvrtka “Pelagos bet Farma d.o.o” Vrgada, na površini veličine 10.650 kvadratnih metara planira podizanje hladnjače za zamrzavanje i održavanje smrznute ribe i skladište repromaterijala. Ponuđena cijena iznosila je 1.065.400,00 kuna.

[pullquote align=”left”]Prisutni vijećnici su nakon toga većinom glasova prihvatili i odluku o potpisivanju Sporazuma o suradnji i prijateljstvu između Grada Biograda na Moru i Općine Tomislavgrad (BiH)[/pullquote]Nazočni su usvojili i izvješća o radu i financijskom poslovanju Gradske knjižnice Biograd na Moru, “Croata” d.o.o. za informacijsku djelatnost i Vatrogasne postrojbe grada Biograda. Iscrpno Izvješće Vatrogasne postrojbe obrazložio je zapovjednik Darko Banić, koji je  istaknuo potrebu nabave barem jednog novog vozila čija vrijednost iznosi oko 1.5 milijuna kuna, a koje bi ne samo pojačalo vozni park, već i doprinijelo poboljšanju rada u postrojbi. Isto tako iskazao je i potrebu zapošljavanja mladih kakve već odavno postrojba nije uposlila.

I ravnateljica Gradske knjižnice Jelka Sipina, obrazlažući Izvješće o radu, naglasila je da prostor knjižnice već odavno ne udovoljava potrebama, a gradnja nove knjižnice sporo napreduje ili napretka i nema. Ukazala je i na potrebu da se zaposli još jedan djelatnik kako bi se rad mogao odvijati prema iskazanim potrebama, točnije od 8 ujutro do 20:00.

Izgradnja knjižnice potrajati će još koju godinu, kazao je Ivan Knez dodajući da je tu riječ o velikom projektu, a sve dakako ovisi o resornom ministarstvu  i dotoku sredstava.

Također, za potrebe održavanja nekih iz događanja poput književnih večeri i slično, predsjednica Gradskog vijeća predložila je ravnateljici knjižnice prostor Gradske vijećnice u koji stane veliki broj ljudi, a s čime se složio i gradonačelnik Biograda.

Na sjednici je nazočilo 13 od 15 vijećnika. Pored dogradonačelnika Marijana Stopfera, opravdano su nedostajali nezavisni Ivan Babara i Ivan Sambunjak, predsjednik HDSSD-a. Sjednicom je do kraja predsjedala predsjednica dr. Melanija Ražov Radas.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...