Kapović: “Među najrazvijenjim smo općinama!”, Vir bez podjela: “Među najnerazvijenjima smo!”

Nezadovoljna općim stanjem na otoku kao i trenutnim političkim vodstvom Udruga za promicanje kvalitete življenja i razvoj „Vir bez podjela“ najavila je veliki mirni prosvjed za petak, 2. svibnja. Kako su kazali iz udruge, odlučili su se pridružiti protestnom skupu koji „organizira grupa građana  zbog njihovog nezadovoljstva s ponašanjem i rastrošnosti općinske vlasti te nenamjenskog i netransparentnog trošenja proračunskog novca“.

[pullquote align=”left”]Udruga za promicanje kvalitete življenja i razvoj „Vir bez podjela“ najavila je prosvjed za petak, 2. svibnja, zbog nenamjenskog i netransparentnog trošenja proračunskog novca[/pullquote]- Pozvali su nas kao udrugu da ih podržimo što smo prihvatili. Upravo ovaj razlog prosvjeda je tema na koju smo najviše upozoravali kako samu općinu i načelnika tako i nadležne institucije i istražna tijela. Predali smo niz dokumenata koji upravo potvrđuju ove navode te očekujemo promptnu reakciju nadležnih i poduzimanje konkretnih koraka. Smatramo da se radi o ozbiljnom problemu koji budi sumnje na teška kriminalna djela i zamračenje proračunskog novca. Općina Vir je danas jedna od nerazvijenijih općina u županiji bez osnovne infrastrukture te uvjeta za život, dok s druge strane ima jedan od najvećih proračuna, a njeni žitelji najveća davanja u državi. To je potaklo građane na prosvjed i ne misle se na tome zaustaviti. Mi kao udruga stojimo iza njih i pomoći ćemo im u svakom smislu, kao i poduzeti sve one korake u skladu sa zakonom. Prosvjed će se održati ispred zgrade općine u 10 sati,  poručili su iz udruge „Vir bez podjela“.

Inače, podsjetimo, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Vira, kojom je obilježena 21. obljetnica osnutka općine i blagdan sv. Jure, župnog patrona, načelnik Kristijan Kapović pohvalio se kako je Vir  „od jedinice lokalne samouprave koja je 1993. imala samo načelnika i administrativnog tajnika i proračun manji od milijun kuna, sada narasla na 250 zaposlenika, osam trgovačkih društava i ustanova i proračun težak 75 milijuna kuna”.

Pred općinskim vijećnicima, uzvanicima i gostima, prijateljima i poslovnim partnerima, „poteštat“ se osvrnuo na razdoblje od 1993. do 2014. i razvoj koji je imala virska Općina.

[pullquote align=”right”]Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća, načelnik Kristijan Kapović pohvalio se pak kako je Vir „od jedinice lokalne samouprave koja je 1993. imala proračun manji ispod milijun kuna, narasla do razvijene općine s proračunom teškim 75 milijuna kuna”[/pullquote]- Desetljećima smo napadani i govorili su kako je Vir devastirano i zapušteno mjesto, a to su riječi onih koji nikad nisu prešli Virski most. Prije 20-ak godina nismo imali asfalt, a danas imamo 250 kilometara prometnica na otoku uz dvije tisuće rasvjetnih tijela. Imamo također i 12 kilometara uređene obale i 15 kilometara asfaltiranog Virskog prstena za sportske i biciklističke aktivnosti uz turističku rekreaciju. To je zasluga i rad svih mojih prethodnika i suradnika, dodao je Kapović ističući kako je Općina Vir danas potencijalno jedna od najjačih razvojnih jedinica lokalne samouprave u Zadarskoj županiji.

Predstavio je i sve virske projekte; od gradnje vodovodne i kanalizacijske mreže otoka čija će I. faza izgradnje ovog ljeta biti u funkciji, do onih budućih kao što su – sportsko rekreacijski centar, hotel sa četiri zvjezdice, kamp, poslovni centar, obalni pojas s lučicama i lukama, osnovna škola s dvoranom i dom kulture s kongresnim centrom – koji će, napomenuo je također, „u potpunosti definirati i zaokružiti priču o otoku Viru kao razvojnom i turističkom mjestu, ali i dodatno otvoriti 500 novih radnih mjesta“.

Uz brojne poslovne partnere Općine Vir i direktore virskih općinskih komunalnih poduzeća i ustanova, na svečanoj sjednici bili su izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Ivan Tolić i načelnik Općine Privlaka Neven Begonja.

Pozdravljam vas u ime gradonačelnika Milana Bandića. Ponosan sam na sve što je napravljeno na otoku Viru. Imam kuću na Viru i tu sam posljednjih 17 godina, pa sam i ja ponosni Viranin, kazao je Tolić dok je Begonja istaknuo povezanost Privlake i Vira.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Općine Vir Miroslav Glavan, a predstavljen je i promidžbeni film „Otok s dva lica” kojim se Vir promovirao na turističkim sajmovima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...