Vozači pažnja! Od danas vrijede nove cijene cestarina

Hrvatske autoceste i Autoceste Rijeka-Zagreb danas su u 6 sati uveli nove cijene korištenja autoceste. Novim cjenikom mijenjaju se cijene na većini dionica autocesta. Od ukupno 3065 cijena za sve dionice pod upravljanjem HAC-a, 737 cijena nije se mijenjalo, 1482 cijene su se smanjile, a 846 cijena se povećalo. Na dionicama pod nadležnosti ARZ-a od ukupno 780 cijena, nije se mijenjalo 164, dok je 164 cijena smanjeno, a 452 cijene su se povećale.

Prilikom formiranja cijena kod zadnjeg poskupljenja od 15% u lipnju 2012. godine uočeni su nedostaci tada važećeg cjenika HAC-ova cjenika iz 2004. godine i ARZ-ova iz 2008.godine, priopćeno je iz HAC-a. Tom prilikom uočeno je da na nekim dionicama visina cestarine nije razmjerna dužini korištene dionice za skupinu vozila. Također je uočeno i da cjenik razdiobe između HAC-a i ARZ-a, koji je uspostavljen 2003. godine, nije dobro i transparentno razrađen po svim naplatnim postajama na autocesti A1, A6 i A10 za sve skupine vozila. Tako je i cijena cestarine za relaciju Lučko – Ogulin (I. skupina vozila) prije poskupljenja iznosila 37 kuna, a poslije poskupljenja 43 kune, što je povećanje iznosa od 15%, međutim niti nova niti stara cijena ne odgovaraju dužini korištene dionice.

Predmetnom revizijom cjenika napravljena je detaljna analiza i proveden je ponovni izračun svih iznosa cestarine za svaku pojedinu dionicu autoceste i za sve skupine vozila. Visina cestarine prema novom izračunu utvrđena je razmjerno dužini korištene dionice, za skupine vozila prema Pravilniku o cestarini. Podatak o dužini dionica preuzet je iz sustava Baza cestovnih podataka HAC-a, a dobiven je geodetskim snimanjem na terenu u točnosti od 1-2 cm. Jedinična cijena cestarine po kilometru autoceste na svim autocestama kojima upravlja HAC utvrđena je za I. skupinu vozila u iznosu od 0,46 kuna s PDV-om. Izračun cijena za ostale skupine vozila utvrđen je na sljedeći način: I:II:III:IV = 1:1,5:2,25:3,3, a cestarina za IA skupinu vozila utvrđena je u iznosu od 60% iznosa cestarine za I. skupinu vozila.

Prema Pravilniku o cestarini visina cestarine od početne do krajnje točke naplate na autocesti mora odgovarati zbroju iznosa cestarina za svaku pojedinu dionicu autoceste, zbog toga su izvršene i korekcije na pojedinim iznosima cestarine.

Ovom korekcijom cjenika visina cestarine na većini dionica autocesta u nadležnosti HAC-a je korigirana.

Za I. skupinu vozila najveće smanjenje cijene iznosi 5 kuna i to na autocesti A1, dionica Ogulin -Šibenik, a najveće povećanje cijene za I. skupinu iznosi 3 kune isto na A1, dionica Otočac-Posedarje.

Za II. skupinu vozila najveće smanjenje cijena iznosi 5 kuna na A1, dionica Ogulin-Benkovac, a najveće povećanje cijene za II. skupinu iznosi isto 5 kuna na A3, dionici Zagreb istok-Đakovo.

Za III. skupinu vozila najveće smanjenje cijena iznosi 10 kuna na A1, dionica Ogulin -Šibenik, najveće povećanje cijene za III. skupinu iznosi 4 kune na A3, dionici Zagreb istok-Županja.

Za IV. skupinu vozila najveće smanjenje cijena iznosi 15 kuna na A1, dionica Ogulin -Vrpolje, najveće povećanje cijene za IV. skupinu iznosi 10 kuna na A3, dionici Zagreb istok-Županja.

Na autocestama u nadležnosti ARZ-a ( A1 i A6 ) također će većina cijena biti korigirana.

Jedinična cijena cestarine po kilometru autoceste na autocestama kojima upravlja ARZ utvrđena je za I. skupinu vozila u iznosu od 0,48 kuna s PDV-om.

Izračun cijena za ostale skupine vozila utvrđen je na sljedeći način: I:II:III:IV = 1:1,8:2,4:4,2.

Na autocesti A6 najveće smanjenje cijene za I. skupinu vozila iznosi 2 kune, a najveće povećanje cijene za I. skupinu iznosi također 2 kune.

Za II. skupinu vozila najveće smanjenje cijena iznosi 2 kune, a najveće povećanje cijene za II. skupinu iznosi 5 kuna.

Za III. skupinu vozila najveće smanjenje cijena iznosi 4 kune, najveće povećanje cijene za III. skupinu iznosi 7 kuna.

Za IV. skupinu vozila najveće smanjenje cijena iznosi 6 kuna, najveće povećanje cijene za IV. skupinu iznosi 11 kuna.

Sve informacije o novim korigiranim cijenama cestarine na pojedinim dionicama nalaze se na web stranicama HAC-a, ARZ-a i HAC ONC-a. Također korisnici informacije o promjenama cijena mogu dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422 i 0800 0111.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...