Županija kao dokazano uspješan sustav treba ostati cjelovita

Prigodnu svečanu sjednicu u povodu 21. rođendana Zadrske županije, župan Stipe Zrilić iskoristio je da još jednom upozori na neodrživost nekih ideja nastalih u raspravi o izmjenama administrativno područnog ustroja RH.

Cilj nam je primijeniti pametnu regionalnu specijalizaciju kroz identifikaciju jedinstvenih obilježja i potencijala naše regije i isticanje konkurentskih prednosti,  istaknuo je župan.

O najavama promjena teritorijalno-upravnog ustrojstva Hrvatske istaknuo je kako bi to neosporno negativno utjecale na položaj i županije i njenog središta, grada Zadra.

[pullquote align=”left”]Vjerujem da će Zadarska županija kao cjelovit i dokazano uspješan sustav dobiti priliku, ali i podršku, nastaviti provoditi aktivnosti na dobrobit svih svojih žitelja, zaključio je župan[/pullquote]- Imajući u vidu povijesna iskustva, postojeće stanje, stupanj identifikacije stanovništva sa Županijom, prirodnu i društvenu  homogenost, prometnu povezanost, ostvareni razvojni iskorak i postojeće vizije razvoja, sigurni smo da je Zadarska županija kao regionalna samoupravna jedinica opravdala i svoje postojanje, a njena cjelovitost preduvjet je za nastavak kvalitetnog razvojnog upravljanja. Tko može bolje poznavati potrebe naših žitelja od nas samih? Tko može ponuditi primjerenija i realno ostvariva rješenja problema od nas koji te probleme svakodnevno živimo? Vjerujem da će sve navedeno biti prepoznato na svim razinama i da će Zadarska županija kao cjelovit i dokazano uspješan sustav dobiti priliku, ali i podršku, nastaviti provoditi aktivnosti na dobrobit svih svojih žitelja,  zaključio je župan.

Podsjetimo, Stipe Zrilić je na svečanoj sjednici o učinjenom u protekloj godini kazao i da…

…smo prošle godine kao županija podvukli crtu pod 20 godina postojanja naše jedinice područne samouprave. Ostavili smo iza sebe jedno teško razdoblje rata i poraća, razdoblje obnove. Prošla godina za sve nas značila je veliku prekretnicu jer smo postali i formalnim dijelom nove zajednice – Europske unije. Našli smo se pred velikim izazovom, ali i velikom prilikom. Već određeno vrijeme ulagali smo u svoje kapacitete kako bismo spremni dočekali promjenu prije svega u načinu rada, u metodologiji pripremanja projekata za natječaje za sredstva EU fondova, kazao je župan istaknuvši kako smo ulazak RH u EU dočekali u još jednoj u nizu godina u kojima i nacionalno i županijsko gospodarstvo stagnira.

[pullquote align=”right”]Nastavljen je rad na kompletiranju dokumentacije za 4 velika projekta koji su dobili tehničku pomoć resornog Ministarstva: Centar novih tehnologija, Zdravstveno turistički centar Biograd na Moru, Centar planinskog turizma Sv. Brdo te izgradnja arheološkog parka Asseria Nova[/pullquote]- U takvom gospodarskom kontekstu ni posao županijske samouprave kao glavnog koordinatora razvoja na svom području nije bio jednostavan. Financijske mogućnosti vrlo su nam ograničene. Zakonskih obveza je puno tako da vrlo malo sredstava ostaje za potencijalne županijske razvojne projekte. Unatoč svim teškoćama treba istaknuti da smo proračunsku godinu okončali bez financijskih problema te da nam je državna revizija dala bezuvjetno mišljenje, rekao je župan..

Uskoro će se krenuti u izradu nove Županijske razvojne strategije. Prošle je godine izrađen izuzetno značajan dokument Glavni plan razvoja turizma 2013. – 2023. Usvojeni su i Program razvoja sektora ribarstva 2013.- 2015., Program razvoja ribarske infrastrukture te Program razvoja lovstva i Program održivog razvoja poljoprivrede 2013. – 2015., a pri samom kraju je i izrada Kulturne strategije, istaknuo je župan dodajući i kako je nastavljen rad na kompletiranju dokumentacije za 4 velika projekta koji su dobili tehničku pomoć resornog Ministarstva: Centar novih tehnologija, Zdravstveno turistički centar Biograd na Moru, Centar planinskog turizma Sv. Brdo te izgradnja arheološkog parka Asseria Nova.

Tehničku pomoć u međuvremenu dobila su, zaključio je, i dva ostala centra kompetencija: Centar kreativne industrije i Plavo-zeleni centar. Centri kompetencija posebno su istaknuti jer je njihovo osnivanje u skladu sa Strategijom Europa 2020. koja se temelji na pametnom, održivom i uključivom razvoju i njena bi primjena trebala omogućiti izlaz iz gospodarske krize i pripremiti gospodarstvo Europske unije za iduće desetljeće oporavka i napretka.

 

OKVCIRI UZ TEKST

 

1.

 

 

 

2.

 

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...