Željko Ušljebrka: “Nedopustiva je izjava Vesne Pusić da je Hrvatska bila agresor u BiH”

Ne može se i ne smije dozvoliti da premijer zemlje kaže da smo “slučajna država”. Pa to je nevjerojatno, baš kao što je bila nedopustiva izjava bivšeg premijera da smo – “banana država”. U drugom slučaju mislim na Ivu Sanadera. Ili da istaknuta članica Vlade kaže da smo “agresori u Bosni i Hercegovini”, koliko god ta izjava i ne bila prenesena onako kako je izrečena. No, ona se, niti u približnom obliku, nije smjela dogoditi, krenuo je odmah “oštro” u nastupnom predstavljanju novi predsjednik Odbora za branitelje Hrvatske narodne stranke Zadarske županije, Željko Ušljebrka.

Mislite na Vesnu Pusić, naravno da je prethodna rečenica uvelike iznenadila novinare na konferenciji za tisak priređenu u petak.

Da. Ne znam što je u tome čudno, ja sam Željko Ušljebrka, a Vesna Pusić je Vesna Pusić, predsjednica HNS-a. Ja imam svoje mišljenje i nikada nisam bio među onima koji su spremni prešutjeti vlastiti stav o nečemu iz bilo kojih interesa. Moj stav je da se nikako nije smjela desiti ta nesretna izjava, ma u kojemu izvornom obliku ona bila. I da je kao takva u mnogome naštetila stranci, naročito njenoj popularnosti kod branitelja. Predstavljam braniteljsku populaciju, znam kako dišu branitelji i mnogi, uistinu mnogi, među njima, na HNS ne gledaju s pozitivnim predznakom. upravo zahvaljujući toj izjavi, ako je ona istinita. Još ima vremena da se to popravi i demantira, pojasnio je “bez dlake na jeziku” Ušljebrka.

[pullquote align=”left”]Imam svoje mišljenje i nikada nisam bio među onima koji su spremni prešutjeti vlastiti stav o nečemu iz bilo kojih interesa[/pullquote]Neće li ga se, pa onda i samu regionalnu podružnicu, na osnovu tih izjava povezati s “reformistima” Radimira Čačića, zanimalo je predstavnike medija.

Ne bi moralo, da sam htio kod Čačića ne bih bio tu gdje sam sada, ustvrdio je Ušljebrka i u tome dobio potporu predsjednika GO HNS Zadar, Jospa Mikelića.

Nije to bilo i sve kada su u pitanju ljudi iz političkog vrha, konkretno oni s Gornjeg grada.

Moram se očitovati i o onome što su mediji prenijeli, a odnosi se na našeg ministra obrazovanja Željka Jovanovića i njegovu potvrdu informacije da je školske udžbenike iz Povijesti žurnom poštom bio poslao na uvid predsjedniku Srbije i tamošnjem svom kolegi ministru prosvjete i da su naravno oni dali suglasnost kako se radi o dobrim knjigama. Ukoliko je istina, to je nedopustivo i smjesta mora podnijeti ostavka na mjesto ministra, a ako to on osobno ne učini onda bi hrvatskog ministra premijer morao smijeniti zbog toga. Nama povijest ne može i ne smije pisati nitko, posebno ne agresor, i točka.

Predsjednik Odbora za branitelje iznio je, naravno, i plan rada tijela kojemu je na čelu unutar županijskih “narodnjaka” kojima je pristupio prije nepunih godinu dana.

[pullquote align=”right”]Po mom slobodnom uvjerenju, oni bi trebali biti pokretačka snaga, zapravo oni koji će posredno ili neposredno odlučivati kojim pravcem mora ići država[/pullquote]- Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam na čelu Odbora za branitelje, jer držim da sve što je dosada vezano uz braniteljsku populaciju nije napravljeno kako je trebalo napraviti. I da je zahvaljujući tome, utjecaj branitelja u društvu jako slab i na marginama. Po mom slobodnom uvjerenju, oni bi trebali biti pokretačka snaga, zapravo oni koji će posredno ili neposredno odlučivati kojim pravcem mora ići država. Trebaju na neki način aktivno sudjelovati pri donošenju najvažnijih odluka, što danas nije ni približan slučaj, primijetio je Ušljebrka.

Braniteljska populacija, ustvrdio je, čini najmanje jednu sedminu ukupnog stanovništva zemlje, između pola milijuna i 600 tisuća.

Pridodaju li se njihove obitelji, to je izuzetan broj glasova. Po svim pokazateljima oni bi, udruže li se, mogli odlučiti o tome tko će voditi zemlju i na kakav način. Pred nama je u primarnoj zadaći, kao prvi zadatak, podizanje svijesti u našem društvu o ulozi Domovinskog rata. To je iznimno bitno, a budući da sam u ratu bio od prvog do zadnjeg dana svjedok sam da se prava istina o Domovinskom ratu slabo zna. Tu je i skidanje stigme s braniteljske populacije kao glasačke mašinerije HDZ-a. To je drugi zadatak, a treći suradnja sa svim braniteljskim i domoljubnim snagama. Tu je i inicijativa o proglašenju junaka Domovinskog rata. Mi nemamo niti jednog ratnog junaka, što je sramota, a bilo ih je, i to jako puno njih koji zaslužuju da se nazovu junacima, otkrio je Ušljebrka nabrojivši među ciljevima i kvalitetan registar branitelja, osnivanje krovne udruge i bolju skrb istinskih ratnika, onih koji prođu najstrože filtre po pitanju sudjelovanja u ratu i moralnih nazora.

Kao “cilj svih ciljeva” istakao je “doći u poziciju da branitelji budu snaga koju će se nešto pitati o smjeru kojim ide njihova zemlja”.

[pullquote align=”left”]Moji suborci i ja sanjali smo Hrvatsku po volji hrvatskog čovjeka i po mjeri svih koji je doživljavaju svojom, sanjali smo zemlju u kojoj će se moći raditi i živjeti od rada, državu koja će u pozitivnom smislu biti primjer drugima. To nije današnja Hrvatska[/pullquote]- To je nešto na čemu u narednom periodu moramo raditi, bez onih koji su stvorili državu ne bi smjelo proći odlučivanje o nekim bitnim stvarima. Trenutno smo na žalost razjedinjeni, i to što nam se dešava je i iz toga razloga. Niti jedna vlast u zadnjih 18 godina nije pokazala da posjeduje dostatnu domoljubnu komponentu, ni bivše ni aktualna, što je također razlog zašto se kao društvo u cjelini nalazimo tu gdje smo danas. Moji suborci i ja sanjali smo Hrvatsku po volji hrvatskog čovjeka i po mjeri svih koji je doživljavaju svojom, sanjali smo zemlju u kojoj će se moći raditi i živjeti od rada, državu koja će u pozitivnom smislu biti primjer drugima. To nije današnja Hrvatska. Ništa što smo tada sanjali nemamo danas. I žrtva koju su dali najbolji među nama za sada je uzaludna žrtva. Ja i dan danas sanjam isti san, kazao je Ušljebrka.

Prvi čovjek Odbora za branitelje HNS-a u ZD županiji ima 47 godina, oženjen je i otac dvojice sinova. Dragovoljac i veteran Domovinskog rata. Pripadnik legendarne 4. GBR HV-a. Posebno, kako je imao želju napomenuti, ponosan na ulogu zapovjednika bojne u Oluji, “i to u postrojbi koja je mahom okupljala ljude sa zadarskog prostora”.

Na kraju predstavljanja htio je i da se zna…

kako branitelji nisu ničija „prčija“. Pravi branitelji se ne daju ničim kupiti, oni sanjaju drugačiju Hrvatsku, istu kakvu su sanjali devedesetih godina prošlog stoljeća

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...