Banke građanima moraju vratiti harač na kredite

Banke više ne smiju korisnicima kredita naplaćivati “obračunske troškove” i svima kojima su ih već naplatili moraju vratiti novac, odlučio je u utorak njemački Vrhovni sud. Sud u Karlsruheu presudio je u korist dviju osoba koje su tužile Postbank i Essener National-Bank – jedan je klijent tužio banku jer je na kredit od 49.100 eura morao platiti 1200 eura za obračunske troškove i sud je presudio da mu banka mora vratiti cijeli iznos.

Ova odluka pogađa i milijune njemačkih građana koji sada mogu tražiti povrat novca koji su plaćali za obračunske troškove, i to od siječnja 2011. godine, objavio je Der Spiegel. Vrhovni sud tumači da banke ubiru “pristojbu” kao da klijentu nude neku posebnu uslugu, piše Deutsche Welle. Ali one to ne čine, nego je obrada zahtjeva za kredit nešto što banke ionako rade i prema tome nemaju pravo za to uzimati novac. Zato su i te klauzule o “obračunskim troškovima” u ugovorima o kreditu nevažeće i banke moraju vratiti novac koji su “ubrale”. “Harač” na sve potrošačke kredite zapravo i nije malen iznos: u njemačkim bankama je to između jednog i 3,5 posto zatraženog iznosa.

– Konzervativno računajući, znači da će 7,5 milijuna građana moći dobiti tu plaćenu pristojbu natrag – komentirao je Christoph Hermann, stručnjak za financije Stiftung Warentesta.Iz Hrvatske udruge banaka nisu htjeli komentirati odluku suda u Njemačkoj jer ne komentiraju sudske presude u drugim zemljama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...