Cestitka_Uskrs

Baumax ostaje u samo tri hrvatska grada?

Od osam trgovačkih centara Baumaxa u Hrvatskoj njih pet bi se moglo zatvoriti od kojih će neki biti i prodani. Dogodi li se to, ostat će raditi Baumaxovi centri na zagrebačkom Jankomiru, u Rijeci i Varaždinu, dok bi svoja vrata zatvorili prodajni prostori u Sesvetama, Osijeku, Zadru, Karlovcu, Rijeci i Splitu.

Ovu informaciju, koja kruži među zaposlenicima Baumaxa, zasada ne potvrđuje, ali ni opovrgava nitko od čelnika austrijskog trgovačkog lanca koji napušta slaba tržišta jugoistočne Europe u sklopu programa oporavka i restrukturiranja koji je donijet zbog gomilanja gubitaka od početka krize u regiji. Tako je 2012. rumunjska podružnica zabilježila gubitak od oko 26 milijuna eura, turska podružnica imala je gubitak 14 milijuna eura, a bugarska gubitak od 6,5 milijuna eura.

Ukupno gledajući, Baumax je 2012. imao gubitak od 126 milijuna eura. U Hrvatskoj, gdje posluje desetak godina, Baumax je 2012. završio s 81 milijunom kuna gubitaka ili gotovo 11 milijuna eura. Dobrim dijelom posljedica je to pada prihoda od prodaje koji su iznosili 452 milijuna kuna, dok su 2011. iznosili 537 milijuna, ali i tada je ostvaren nemali gubitak – 48 milijuna kuna. Podaci o poslovanju u prošloj godini nisu dostupni, ali s obzirom na ukupno stanje u hrvatskom gospodarstvu vrlo vjerojatno je nastavljen daljnji pad prihoda.

Pritisnut dugovanjima, koji prema austrijskim medijima dosežu milijardu eura, bauMax je u prosincu 2012. sklopio aranžman s bankama o prolongiranju većine obveza po kreditima na rujan 2015. godine. Radi spašavanja oko 9.000 radnih mjesta u grupaciji, vlasnik Baumaxa Karlheinz Essl, koji je tvrtku osnovao prije više od 40 godina, otišao je i korak dalje. Početkom ove godine ponudio je austrijskoj vladi na prodaju zbirku suvremene umjetnosti sa sedam tisuća djela vrijednih oko 250 milijuna eura, ali je ta ponuda odbijena. Nakon toga najavljuje zatvaranje sedam trgovina u Turskoj te preispitivanje poslovanja u drugim zemljama do kraja travnja. Tada, međutim, podnosi ostavku na mjesto predsjedatelja Nadzornog odbora kojeg preuzima sin Martin Essl.

Usprkos tome, krajem prošlog mjeseca privedeni su kraju razgovori s bankama kao najvećim vjerovnicima oko daljnjih koraka zahvaljujući kojima bi tvrtka trebala biti ponovno zdrava.

‘Naš cilj je uspostaviti zdrave poduzeće do 2015. Zbog toga se moramo rastati od onih poslovnih mjestima s najvećim gubicima’, rekao je ovih dana za austrijske medije Michael Hürter, predsjednik Uprave Baumaxa, koji je ukazao na pozitivne trendove, kao što je dvoznamenkasti rast prodaje u Austriji .

Mjere dogovorena s bankama, kako pišu austrijski mediji, dovest će do zatvaranja ili prodaje neprofitabilnih trgovačkih centara u Turskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj, iako se donedavno iz hrvatskog Baumaxa poručivalo kako ‘nema zatvaranja prodajnih mjesta u Hrvatskoj’. Više od dvije trećine budućih poslovnih aktivnosti odvijat će se u Austriji gdje od ukupno 156 poslovnica Baumaxa ima ih 65 poslovnica, kao i Češkoj i Slovačkoj gdje ih je 24, odnosno 14. Tih stotinjak centara ostvaraju promet od milijardu eura. Promjene se ne očekuju ni u 15 mađarskih trgovačkih centara, kao ni tri slovenska, iako su i ona bilježila gubitak u poslovanju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...