Bazu u Zemuniku obišao zapovjednik mađarskog ratnog zrakoplovstva

Baza u Zemuniku ugostila je u petak visokog časnika oružanih snaga sjevernih nam susjeda. U posjetu vojnom aerodromu našao se naime nitko drugi doli zapovjednik mađarskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Albert Safar.

Riječ je o dvodnevnom uzvratnom posjetu čelnog čovjeka mađarske ratne avijacije, tijekom kojega je mađarskom izaslanstvu u Zemuniku prezentiran program školovanja hrvatskih vojnih pilota, kao i organizacija rada i aktivnosti školskih eskadrila.

Suradnja dvaju nacionalnih zrakoplovstava ocijenjena je kvalitetnom i uspješnom, a ponajviše dolazi do izražaja kroz provedbu tečajeva zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course) u sklopu kojeg se multinacionalne posade helikoptera obučavaju za obuku pripadnika Afganistanskog ratnog zrakoplovstva.

Također, Mađarska je uz Hrvatsku uključena i u projekt uspostave Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog središta (Multinational Aviation Training Centre – MATC) u kojem će baza Zemunik zauzimati zna čajno mjesto treninga i obuke pilota, a oba projekta dio su inicijative “Pametne obrane” (Smart Defense) unutar NATO-a.

Iznoseći slijedeće korake suradnje, domaćin i zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Dražen Ščuri, kazao je kako su Mađari iskazali interes za školovanjem dvaju kadeta za vojne pilote helikoptera dok je hrvatska strana zainteresirana za provedbu obuka u Mađarskoj iz područja zračnog motrenja i obuke časnika za navođenje, izvještavaju iz MORH-a.

Uskoro očekujemo također i potpisivanje pograničnog sporazuma po kojem bi hrvatski piloti na MiG-ovima i mađarski na Gripen-ima uvježbavali presretanje istoga cilja u pograničnom području, istaknuo i najavio višu razinu suradnje hrvatski general.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...