Biograd se učlanio u akcijsku grupu u ribarstvu, za poplave izdvojio 30.000 kuna

Na sjednici Gradskog vijeća grada Biograda na Moru donijeto je niz odluka od kojih su većina bile nužne zbog prilagodbe novim zakonskim propisima. Među njima Odluka o osnivanju Savjeta mladih, Odluka o spomeničkoj renti, kao i ona o komunalnim djelatnostima na području grada.

Prisutni vijećnici su prihvatili i odluku o autotaksi prijevozu, pa je izmjenom broj odobrenih dozvola umjesto do sada dozvoljenih 10 na 13, a većinom glasova prihvaćena je i odluka o učlanjivanje u Lokalnu akcijsku grupu u ribarstvu (Lagur) “Lostura”.

Razlozi o potrebi učlanjivanja u ovu grupu potkrijepljeni su osnivanjem i rezultatima Lokalne akcijske grupe (LAG) Laura, koja je u gradu Biogradu osnovana 2009. godine kao jedan od pilot-projekta u Hrvatskoj, a do danas je registrirano 62. LAG-a, od kojih su 42 LAGA-a akreditirana, što znači da imaju potpisane Ugovore o sufinanciranju EU sredstvima 900.000 kuna za dvije godine,  pojasnili su iz Grada i istakli kako nakon četiri godine djelovanja biogradska LAG “Laura” bilježi uspjehe na više područja.

Primjerice, tako, naveli su nadalje, najviše odobrenih sredstava iz programa IPARD 202, prema podacima Ministarstva poljoprivrede RH. Potom je odobreno i završeno 25 manjih i većih projekata financiranih EU sredstvima, 45 projekta financiranih nacionalnim sredstvima, kod kojih su dva projekta iz Programa “Poduzetnički impuls 2013”. Izdana su 4 pisma preporuke za koje privatni sektor dobiva 30 bodova na IPARD-u, i pripremljeno je nekoliko projekata za Strukturne fondove EU. Slijedom toga zaposleno je i osam mladih osoba s biogradskog područja i to četiri na punoj plaći i četiri na stručnom osposobljavanju.

U sklopu djelatnosti organiziran je najveći susret LAG-ova u Europi-LAG SUMMER FESTIVAL 2013., kada je u Biogradu boravilo ukupno 15.000 posjetitelja, od čega 400 sudionika i iz osam država što je objavljeno u EU časopisu za 4.000 LAG-ova u Europi.

Kako je 2008  započela inicijativa osnivanja Lokalnih akcijskih grupa – LAG-ova, sada je pokrenuta jedna nova inicijativa pod nazivom Lokalna akcijska grupa u ribarstvu – LAGUR. Trenutno u Europi postoji 300 LAGURA-a koji su raspoređeni u 21 zemlji članici. To je poseban oblik LAG-ova specijaliziran za područje ribarstva, prerade ribe, marikulture i slično. Osnovna djelatnost Udruge LAGUR je priprema strateških dokumenata vezanih za ribarstvo, marikulturu, preradu i marketing ribljih proizvoda, održivi razvoj područja i zajednica koji ovise o ribarstvu, jačanje kapaciteta zapošljavanja, poticanja zapošljavanja i povećanja broja radnih mjesta, ali dakako i razvoj ribarstva, marikulture i razvoj komercijalno kopnenog ribarstva, kao i ostalih djelatnosti koje će se odrediti Statutom LAGUR-a.

U ovoj fazi sve administrativne poslove voditi će djelatnici i volonteri LAG LAURA, a kada se omogući bilo koji način sufinanciranja, članarinama ili EU sredstvima,zaposliti će se djelatnici unutar LAGUR-a. Za provođenje ove odluke nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva iz proračuna, naglasili su iz Grada Biograda

Prijedlog plana davanja u zakup javnih površina za postavljanje pokretnih naprava na području grada za 2014.  izazvao je nešto više vijećničkih rasprava. Postojećom odredbom regulirano je gdje se kiosci mogu postavljati na javnoj površini temeljem plana Gradskog vijeća koji se donosi za svaku kalendarsku godinu. Razmatrajući tu točku dnevnog reda ukazano je na nepridržavanje s odlukom jer kako je rečeno, većina koristi više prostora od dozvoljenih 12 kvadrata, pogotovo onih na plaži, pa postoje opravdane sumnje i za mnoge protupropisne radnje na tom području pružanja usluga.

Prema donesenom zaključku sve pokretne naprave neće imati u nazivu- ugostiteljski objekt, već kiosk za pružanje ugostiteljskih usluga, što bi trebalo ograničiti nelegalno širenje pojedinih, a ukazano je i na nužnost više komunalnih redara za nadzor u tom djelu poslovanja.

Na sjednici su vijećnici prihvatili i tvrtku “Mediterranean Agro Industries j.d.o.o” iz Tinja kao najpovoljnijeg ponuditelja za kupnju građevinskog zemljišta u Industrijskoj zoni površine 20.013 kvadratnih metara. Na toj parceli planira investirati u gradnju trgovine na veliko i skladištenje, pripremu i pakiranje voća, povrća…

Na koncu, no i ne manje bitno, vijećnici su jednoglasno prihvatili odluku za humanitarnu pomoć poplavljenim područjima RH u iznosu 30.000 kuna.

Kako je Grad Biograd već dogovorio s velikim trgovačkim lancima koji rade ne području grada, u svim su postavljene košare u koje građani prilikom kupnje odvajaju dio namirnica za potrebe stradalih, a na tom planu se maksimalno angažiralo i Gradsko društvo Crvenog križa, prikupljajući odjeću, obuću i niz potrepština, kazao je Ivan Knez, gradonačelnik Biograda.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...