Danas od 9 do 13 sati, kao i idućih šest dana, na Narodnom trgu se poptpisuje peticija za preimenovanje Široke ulice u Kalelarga!

Danas u 9 sati na Narodnom trgu započinje potpisivanje peticije kojom se traži da glavna gradska ulica u Zadru dobije drevni i svima prepoznatljivi naziv – Kalelarga.

Jedini konstantan kroz mnoga stoljeća i sve političkre i životne turbulencije kroz koje je prolazio naš grad. Jedini domaći i ispravan, tvrdi Hrvoje Bajlo, pokretač i rekli bismo ono što novinari, koji su se mahom priključili kolegi, rado vole nadodati – “alfa i omega” projekta.

[pullquote align=”left”]Organizacijskom odboru Građanske akcije “Želim da se Široka ulica jednom zauvijek preimenuje i Kalelarga” odobrava se privremeno korištenje javne površine u Zadru, na Narodnom trgu, radi prikupljanja potpisa, od 3. svibnja do 10. svibnja, u vremenu od 9 sati do 13:00[/pullquote]Temeljem članka 36. Statuta Grada Zadra (Glasnik Grada Zadra broj 29/09, 28/10 i 3/13) i članka 28. Odluke o zakupu javnih površina (Glasnik Grada Zadra 1/12, 2/12 i 4/14) Gradonačelnik Grada Zadra, 28. travnja 2014. godine donosi zakljčak: 1. Organizacijskom odboru Građanske akcije “Želim da se Široka ulica jednom zauvijek preimenuje i Kalelarga” odobrava se privremeno korištenje javne površine u Zadru, na Narodnom trgu, prema skici u privitku za postavu štanda radi prikupljanja potpisa, 2. Korištenje javne površine iz točke 1. ovog zaključka odobrava se od 3. svibnja do 10. svibnja 2014. godine u vremenu od 09.00 dfo 13.00 sati, stoji uz ostalo u tekstu zaključka koji bi mogao ući u neke buduće arhive kao povijestan dokument i koji je, usput, potpisao sam gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Tim povodom, ali i kako bi predstavili široj javnosti dosadašnji tijek i daljnje skore planove ostvarenja zamisli, priređena je u petak i tiskovna konferencija idejnih nositelja programa “Svi za Kalelargu”, okupljenih na, kako bi se to nekada nazvalo, “platformi”, odnosno u aktualnom modernom vremenu interneta i društvenih mreža uglavnom okupljenima oko otvorene grupe na Facebooku pod već spomenutim nazivom “Želim da se Široka ulica jednom zauvijek preimenuje u Kalelarga”.

Ista je u tjedan dana nakon “rođenja” pridobila 3,285 članova. I to s rekordnom tendencijom stalnog rasta, a koliki je interes i zanimanje izazvala, može se vidjeti, čuti i doslovno doživjeti u svakodnevnoj komunikaciji sa Zadranima i brojnima kojima je u srcu Zadar.

[pullquote align=”right”]Priča se od prije nekoliko dana zakotrljala i nema stajanja. Idemo do kraja, najavljuje Bajlo, kojemu su podršku uz tisuće sugrađana dala i znatna poznata lica poput popularne glumice Tamare Šoletić, inače članice Organizacijskog odbora pored Hrvoja Bajla, Vencija Jurina, Valtera Pere, Nenada Marčine i Borisa Marina[/pullquote]- Priča se od prije nekoliko dana zakotrljala i nema stajanja. Idemo do kraja, najavljuje Bajlo, kojemu su podršku uz tisuće sugrađana dala i znatna poznata lica poput popularne glumice Tamare Šoletić, inače članice Organizacijskog odbora pored Vencija Jurina, Valtera Pere, Nenada Marčine i Borisa Marina.

Kalelarga je još jedino živo ime naše najljepše ulice među građanima i bilo bi pravedno da se tako i službeno nazove, a ja bi bila iznimno ponosna da sam tome dala mali doprinos angažmanom, kad bi uspjeli u tome, a da hoćemo u to sam uvjerana. Mislim da bi to po reakcijama koje primamo, ne iz dana u dan, nego iz sata u sat, puno značilo Zadranima. Toliko nas je emocionalno povezanih s tom idejom. Nije to samo preimenovanje ulice, to je i da se jedan mali čovjek izbori da se njegov glas čuje,no i zbog novih generacija koje se na žalost sastaju po nekim trgovinskim centrima i vode neki drugi način života. I tko zna, možda za 20 godina, više nikome neće biti niti stalo da li se ta ulica zove Kalelarga ili Široka ili tko zna kako ulica. I možda je u tom smislu meni osobno ovaj trenutak najvažniji da bismo možda baš mi, koji živimo trenutačno u našem gradu, mogli napokon dovesti stvari na ono pravedno, znači da se ta ulica zove Kalelarga, kazala je Tamara.

Presretan sam kako se to sve skupa odvija. Uvjereni smo da će naša inicijativa uspjeti i koliko imamo saznanja većina gradskih vijećnika će biti za to da se Široka ulica preimenuje u Kalelarga. Moramo još jednom ponoviti, u pitanju je čista građanska inicijativa i nema nikakve veze s politikom, niti s bilo kakvim političkim stranačkim i nestranačkim opcijama. Ime Kalelarga datira još iz doba Mlečana, istaknuo je u ime Inicijative Hrvoje Bajlo, dodajući u prilog kako se nasuprot nekim primjedbama o “talijanizaciji” i “romanizaciji” hrvatskih toponima “ni Dubrovnik ne odriče svog Straduna, a ni Rijeka svog Korza”.

[pullquote align=”left”]Inicijativa nije od jučer, niti do sutra. Još prije godinu dana neki gradski vijećnici su davali prijedlog, ali su bili u manjini. Svi smo iz Zadra, svi volimo ovaj grad i pokrenuli smo inicijativu da naši građani svojim glasom odluče o nečemu što smatraju da zaslužuje njihov glas[/pullquote]- Blizu 3.300 ljudi koji su nam dali podršku preko Facebook grupe u nepunih tjedan dana kao i telefonski i neposredni kontakti pokazuje kako se napokon u ovom gradu nešto može promijeniti po volji građana, odnosno da jedna građanska inicijativa može i uspjeti, poručio je incijator povratka starog naziva. Izvijestio je i kako je pokrenuta internet stranica inicijative “Svi Za Kalelargu” na kojoj građani mogu dobiti sve relevantne informacije vezane uz aktivnosti organizacijskog odbora.

Inicijativa nije od jučer, niti do sutra. Još prije godinu dana neki gradski vijećnici su davali prijedlog, ali su bili u manjini. Svi smo iz Zadra, svi volimo ovaj grad i pokrenuli smo inicijativu da naši građani svojim glasom odluče o nečemu što smatraju da zaslužuje njihov glas, naglasio je Boris Marin.  Nenad Marčina, Venci Jurin i Valter Pera nadopunili su da se inicijativa odnosi isključivo na ime ulice i ako potpisi ne prođu na Gradskom vijeću, nije isključena niti opcija referenduma.

Ne znamo ni jednu osobu u ovom gradu koja glavnu zadarsku ulicu zove ikako drugačije nego Kalelarga, zaključili su članovi Organizacijskog odbora i pozvali na potpisivanje poticije Zadrane, kao i one koji se na bilo koji način, rođenjem, stanovanjem, srcem i dušom, osjećaju Zadranima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...