Donacije za poplavljena područja treba osloboditi PDV-a

Nakon što je predsjednik Ivo Josipović jučer predložio da se tvrtke koje doniraju proizvode za unesrećene u poplavama oslobodi PDV-a, ovu inicijativu podržao je i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

‘Podržao bih ideju da se sav plaćeni PDV od donacija mora vratiti u sustav pomoći tim ljudima. I to je najtransparentniji i najljepši način: sav novac koji se uplati te PDV dati za istu svrhu. Na taj način nećemo imati rupe u sustavu i to trebamo napraviti’, kazao je Vrdoljak novinarima u Saboru.

Ogromna količina donacija, dodaje Vrdoljak, pokazuje da građani doista imaju veliko srce. ‘Ta solidarnost koja se ondje vidjela tijekom subote, nedjelje i ponedjeljka, koliko sam bio na tom terenu, velika je poruka. Paralelno s tim, robne zalihe su maksimalno angažirane i sve potrebe koje su se pojavile s terena bile su ekspresno isporučene zahvaljujući i sustavu u Ministarstvu i u robnim zalihama. A i u firmama su jako brzo reagirali da pomognu ljudima’, kazao je Vrdoljak.

Vezano uz PDV i donacije oglasila se i Vlada. ‘U okviru akcije prikupljanja novčanih sredstava putem telefonskih poziva, Vlada Republike Hrvatske će se, kao što je i najavljeno, odreći prihoda s osnove PDV-a. Budući da Zakonom o PDV-u nije predviđena mogućnost oslobođenja od plaćanja PDV-a, na naknadu ostvarenu putem humanitarnog telefona teleoperateri će na svoje usluge obračunati PDV. Nakon provedene humanitarne akcije, kada bude poznat ukupan iznos PDV-a obračunatog i uplaćenog u proračun od strane teleoperatera, Vlada Republike Hrvatske donirat će sredstva u tom iznosu organizatoru humanitarne akcije (npr. Crveni križ)’, stoji u priopćenju Vlade.

Što se pak tiče donacija poduzetnika, ukoliko poduzetnici izvršavaju donaciju uplatom novčanih sredstava, poduzetnicima će se iznos doniranih sredstava priznati kao rashod (umanjenje osnovice za plaćanje poreza na dohodak i poreza na dobit) do visine 2 posto prihoda (primitaka) ostvarenih u prethodnoj godini. U Vladi napominju da novčana sredstva koje poduzetnici doniraju, ne podliježu obavezi obračuna PDV-a s obzirom da se ne očekuje nikakva protuusluga za donirana sredstva.

Ukoliko se donacija izvršava isporukom dobara i u ovom slučaju se iznos izvršene donacije priznaje kao rashod (umanjenje osnovice za plaćanje poreza na dohodak i poreza na dobit ) do visine 2 posto ostvarenih prihoda (primitaka) u prethodnoj godini.

Podsjetimo, iz robnih zaliha na poplavom pogođena područja još u petak poslano je tisuću ležajeva za evakuirane osobe iz Rajevog Sela i Račinovaca, a u nedjelju iz robnih zaliha poslano je 20 tisuća konzervi mesnih narezaka, oko 30 tisuća ostalih narezaka, oko 30 tisuća pašteta te 1500 kilograma svinjskog mesa. U ugrožena područja poslana je i hrana te piće za ljude koji rade na nasipima, a preko Ministarstvo gospodarstva poslano je i 500 paketa dječje hrane.

Sva tri telekoma u Hrvatskoj, ujedno mobilni operatori, Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska, odlučili su se odreći svih prihoda od poziva na humanitarni broj telefona 060 9011. Vlada RH odrekla se PDV-a na donacije putem telefonskih poziva.

Osim toga, Državni ured za upravljanje državnom imovinom stavio je na raspolaganje tri nekretnine za potrebe odlaganja humanitarne pomoći kako bi se olakšala njena raspodjela onima kojima je pomoć nužna. Riječ je o prostorima u Đakovu, Slavonskom Brodu i Županji. Uz to, Državni ured za upravljanje državnom imovinom će u skladu s mogućnostima jedinicama lokalne samouprave na poplavljenom području staviti na privremeno raspolaganje slobodne stanove u državnom vlasništvu. Cilj je pomoći stradalnicima kojima su uništeni domovi, a pomoć im je prijeko potrebna. S obzirom na raspoložive mogućnosti, osim u Slavonskom Brodu, Županji i Vinkovcima, moguće je da se na privremeno raspolaganje jedinicama lokalne samouprave ponude i stanovi u Osijeku i Požegi te po potrebi i u Sisku.

Zbog elementarne nepogode koja je pogodila istočni dio Republike Hrvatske Uprava Hrvatskih autocesta d.o.o. tijekom vikenda donijela je odluku o oslobođenju plaćanja cestarine za vozila koja sudjeluju u evakuaciji građana.

S obzirom na velik humanitarni odaziv svih građana i organizacija, Hrvatske autoceste d.o.o. i Autoceste Rijeka Zagreb d.d. oslobodit će plaćanja cestarine sve organizacije i građane koji će prevoziti humanitarnu pomoć u ugrožena područja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...