Dubravka Šuica upozorila Europsku komisiju na “opasan otpad”, na odgovor se čeka…

Nacionalnim parkom u Biljanima Donjim“ kako su tamošnji mještani i žitelji susjednih naselja ironično nazvali blizu 200 tisuća tona troske iz propale šibenske tvornice TEF, iskrcanih na najplodnijem dalmatinskom prostoru, a za koju stanovništvo kraja tvrdi da je kancerogeni materijal, „pozabavit će se ozbiljno i Europska komisija“.

Potvrdila je to, tim riječima, i eurozastupnica Dubravka Šuica, koja je u ponedjeljak bila gost na tribini i političkom skupu, HDZ-a i koalicijskih stranaka, priređenih ususret EU izborima.

Budući da sam u Europskom parlamentu članica odbora za zaštitu okoliša, nisam mogla, niti htjela preskočiti to pitanje, ma koliko to možda bilo i oportuno u našoj kampanji, koje su mi u obliku zamolbe, u stvari apela, poslali mještani toga prostora koji se osjećaju i ekološki i životno ugroženima. Razgovarala sam s lokalnim čelnicima, zamjenikom župana, pokušavala i prema ministarstvu za zaštitu prirode, prenoseći im ono što s čim su me neposredno upoznali i upozorili sami žitelji, jer drugačije ne bih ni znala. Napisala sam i poslala žurno pismo EU komisiji, s opisom problema, kako bi uslijedila skora sanacija, na odgovor čekam. Nadam se da će biti pozitivan. U svakom slučaju izgleda da taj odbačeni otpad utječe na podzemne vode, a vode su kao hladni resurs naše blago za čije se očuvanje zalažemo i upinjemo u našim govorima. Na žalost, počesto, na to zaboravimo kada treba s riječi prijeći na djela, kazala je kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice i za novi saziv EU parlamenta.

[pullquote align=”left”]Izgleda da odbačeni otpad utječe na podzemne vode, a vode su naše blago za čije se očuvanje zalažemo u našim govorima. Na to zaboravimo kada treba s riječi prijeći na djela[/pullquote]U dopisu Komisiji je uz ostalo istaknula:

Budući da je pristup vodi osnovno ljudsko pravo, o čemu se zadnje vrijeme ozbiljno raspravlja u Europskom parlamentu na temelju prijedloga Europske građanske inicijative „Right2water“, interesira me može li Komisija pomoći hrvatskim državnim i zadarskim lokalnim vlastima riješiti problem „Crnog brda“ kako bi se građanima koji su neposredno ugroženi osigurao normalan život te kako bi se i dalje mogli neometano baviti ekološkom poljoprivredom?, postavila je upit na koji se odgovor očekuje kroz koji tjedan.

Inače, nedavni mirni protestni skup kojim je nekoliko stotina mještana Škabrnje, Biljana i okolnih naselja, još jednom, po tko zna koji put, prosvjedovalo zbog „Crnog brda“, otpada iz nekadašnje šibenske Tvornice ferolegura, koji je odložen samo nekoliko desetaka metara nadomak prvih kuća, izazvao je i javnu polemiku između predstavnika organizatora, EKO- Udruge „Ravni Kotari“ i župana Stipe Zrilića.

Potonjega su, naime, uz gradonačelnika Benkovca, Branka Kutiju, na prosvjedu prozvali kao „krvnika“ Ravnih Kotara,  na što je župan promptno reagirao putem medija:

Protivim se tome što se u Biljanima Donjim nasipa kameni agregat na tzv. „Crno brdo“. Oni koji me zbog toga prozivaju, lažu te promoviraju svoje političke ambicije, koje ne mogu ostvariti na izborima, nego idu ovako među ljude sa sitnim podvalama. Što se, pak, tiče lokacije županijskog Centra za gospodarenje otpadom, mi smo odgovorni ljudi te moramo riješiti problem zbrinjavanja otpada, poručio je novinarima i inicijatorima skupa.

[pullquote align=”right”]Nedavni mirni protestni skup kojim je nekoliko stotina mještana Škabrnje, Biljana i okolnih naselja, prosvjedovalo zbog „Crnog brda“, izazvao je i javnu polemiku između predstavnika organizatora, EKO- Udruge „Ravni Kotari“ i župana Stipe Zrilića [/pullquote]Naravno, i na „drugoj strani“ su se „našli uvrijeđeni“, pa je uslijedila „kontra“:

Stipe Zrilić nas je nazvao „nekim tipovima koji se žele eksponirati i pokupiti neke jeftine političke poene“ i sročit ćemo protestno pismo županu zbog te neviđene uvrede cjelokupnom lokalnom stanovništvu Ravnih Kotara. Možda on ne može shvatiti da su „neki tipovi“ zapravo svi lokalni mještani koji kod njega traže da ih, kao njihov župan, podrži i razumije, a ne da ih blati uvredama! Još uvijek očekujemo demokratski dijalog sa županom i svima u lokalnoj samoupravi. Gospodine župane, ostavili smo otvorena vrata za razgovore – nemojte ih svojim govorom i postupcima zatvoriti sada, kazao je Zdravko Belušić, predsjednik EU „Ravni Kotari“ napominjući da će Upravni odbor Udruge na svom prvom sastanku sročiti protestno pismo zbog te neviđene uvrede cjelokupnom lokalnom stanovništva Kotara.

Isto tako, naglasio je kako se „mora poručiti županu da udruga nije politička, da je nikakva dnevna politika uopće ne zanima i da su upravo svi članovi zajedno, bez obzira kojim uvjerenjima eventualno pripadali ili čak i političkim strankama“.

To je naša snaga i prednost, jer ne robujemo nikakvim stranačkim ili političkim stegama. Možemo raspravljati o tome je li neki transparent na prosvjedu bio netaktičan ili nekorektan,  ali nazvati voditelje skupa  „političkim gubitnicima“ je više nego netaktično i izvan demokratskog dijaloga, kazao je Belušić, dodajući kako je tijekom prosvjeda u Biljanima, novim članovima udruge potpisivanjem pristupnice postalo još 38 mještanki i mještana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...