Financial Times: Hrvatsku će spasiti nafta i plin iz Jadrana

Hrvatska Vlada nada se da će postati poznata po onome što možda leži ispod njezina mora, a to su milijarde dolara vrijedni nafta i plin, piše Financial Times i najavljuje kako će Hrvatsku spasiti bogatstvo u nafti i plinu. Podsjećaju da su provedena istraživanja i da je otvoren natječaj, a ističu i da očekujemo da ćemo u istraživanje privući 2,5 milijardi dolara ulaganja.

Financial Times, jedan od najuglednijih poslovnih medija u svijetu, konzultirao se i s analitičarima, a jedan od njih – Jim Thomas, potpredsjednik za regulatorna savjetovanja pri IHS, koji je pomogao Hrvatskoj izraditi proces nadmetanja – tvrdi da je projekt potencijalno vrlo pozitivan za Hrvatsku, a vjerojatno i za cijelu regiju te napominje da je bilo oko 40 naftnih tvrtki na konferenciji za pokretanje natječaja.

Hrvatska trenutačno ima dokazane rezerve od 70 milijuna barela sirove nafte i 2,6 milijardi kubika prirodnog plina, prema podacima US Energy Information Administration, napominje FT, a ističe da bi se potencijalne rezerve u Hrvatskoj mogle pokazati znatnima, što dolazi u ključnom trenutku zbog krize u Ukrajini. Prošle je godine u Velikoj Britaniji Sunday Times izvijestio da istraživanje norveške tvrtke Spectrum procjenjuje da bi Hrvatska mogla imati rezerve do tri milijarde barela sirove nafte, što su druge najveće rezerve u EU. Šanse su velike, kaže analitičar Thomas za FT.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...