Grad Pag prigodno i svečano proslavio 571. obljetnicu utemeljenja u Kneževom dvoru

Dan utemeljenja grada Paga obilježen je u nedjelju prigodnim predavanjem u Kneževom dvoru i prikazom samog čina utemeljenja i postavljanja kamena temeljca za Zbornu crkvu koje se zbilo prije preko pola tisućljeća.

Kao što je poznato, Pag je među rijetkim europskim gradovima kome se točno zna datum rođenja. Članovi Udruge “Paška alka” su, između ostalog, utjelovili likove sudionika utemeljenja grada Paga davne 1443. godine – kneza Petra Faletra, velečasnog Glukozija Grubonića, suca Nikolu Radošića, komornika Ludovika Sagreda i primicera Margeta. U prikazu su im se priključili članovi Crkvenog zbora,  naglasili su iz organizacijskog odbora.

U prizemlju Kneževog dvora vrlo zanimljivo predavanje održao je tako prof.dr. sci. Emil Hilje sa Sveučilišta u Zadru koji je istakao kako stanovnici Paga „vjerojatno nisu ni svjesni posebnosti ovog događaja jer ovakvo plansko preseljenje iz Starog Grada na potpuno novu lokaciju raritet je u Europi“, a naveo je i mnoštvo zanimljivosti o mnogobrojnim spomenicima kulture, crkvama, portalima, bunarima i povijesti Paga.

Pag je lijep, imajte to na umu. Na svima vama je da ga čuvate, poručio je brojnim okupljenima. Prisutnima se obratio i gradonačelnik Željko Maržić naglasivši da se ovo što su Pažani naslijedili mora poštovati, njegovati i očuvati.

Predavanju su nazočili dogradonačelnik Dario Grašo, paški župnik don Zdenko Milić, direktorica TZ Pag Željka Miletić i veliki broj domaćih žitelja, a događaj su uljepšale svojom pjesmom članice ženske klape “Peružini”.

U sklopu programa obilježavanja, u kapeli Svete trojice otvorena je Stalna izložba “Pag u srednjem vijeku”, a besprijekorni domaćini kompletnog hvale vrijednog programa bili su  Centar za informacije i kulturu Pag, pod pokroviteljstvom Grada Paga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...