Hakeri vas vrebaju i dok bezbrižno pijete kavu

Ako niste oprezni, haker/lopov će povući sve podatke s vašeg pametnog telefona, uključujući možda i one potrebne za pristup vašem bankovnom računu, i prije no što dovršite kavu.

Svaki dan stotine tisuća nas nađemo se u kafićima. Dok pijuckamo kavicu, često naše pametne telefone spojimo na internet koristeći njihovu wi-fi mrežu kako bi provjerili mail i vidjeli što je novo na Facebooku.

Neki sigurno koriste kombinaciju slobodnog vremena i besplatnog interneta kako bi obavili i pokoju financijsku transakciju – platili račune, prebacili novce djeci i rođacima… Mnogi ne sumnjaju kako pritom mogu postati žrtve pljačkaša.

Neće upasti u birc naoružani i maskirani, već će sjediti do vas, zadubljeni u svoj laptop ili tablet, također pijuckajući kavicu. Svejedno će vas, ako niste oprezni, opljačkati. Uzet će vaše privatne podatke, s njima možda i pristup do bankovnog računa, a da to nećete ni primijetiti. I to prije no što dovršite svoju kavu.

Pljačku ćete otkriti tek kad nazovete banku kako bi provjerili zašto vam je kartica blokirana, a oni vas obavijeste kako vam je račun ispražnjen.

Sve više cyberkriminalaca koriste slabe točke vašeg pametnog telefona kako bi došli do osobnih podataka i svega do čega se može doći pomoću njih. Iako mislimo kako su sigurni, u njih je uznemirujuće lako upasti.

Načina kako to mogu učiniti je više, no dva su glavna.

Jedan vodi preko Bluetootha, funkcije bežičnog povezivanja pomoću koje smartphone komunicira s obližnjim uređajima. Ako ju držite uključenom i nezaštićenom, haker se pomoću nje može spojiti s vašim mobitelom bez vašeg znanja. Taj je relativno rijedak, što nije slučaj s drugim.

Češće koriste wi-fi, računajući na to da nismo naročito zabrinuti oko toga koliko su mreže koje rabimo doista sigurne i zaštićene. Pa tako ni ne razmišljamo je li mreža na koju se spajamo doista legitimna ili ju je postavio haker, čekajući žrtve kao pauk muhe.

Daju im nazive u koje nećete posumnjati, poput recimo ‘Besplatan Wi-Fi’, kako bi vas lakše namamili. Kad se spojite, sve će biti naizgled normalno. No, dok surfate po Facebooku lopov će pratiti sve što radite i cuclati vaše podatke. Toliko je to jednostavno učiniti da se procjenjuje da lopovi mogu pokrasti ogromne količine novca sjedeći nekoliko sati u kafiću.

U tvrtci za računalnu sigurnost Sophos napravili su eksperiment. Postavili su više takvih wi-fi mreža po Londonu. Za samo tri sata na njih se spojilo 2907 ljudi, od kojih je njih 103 pristupilo svojim bankovnim računima putem mobitela.

Postoje, naravno, načini kako ćete se zaštititi.

Najbolji je postavljanje virtualne privatne mreže VPN na računalu kod kuće, s kojim ćete se spojiti kad koristite javni wi-fi. Doduše, za to je potrebno više znanja o tehnologiji no što većina ljudi posjeduje. No, isplati se malo potruditi i naučiti.

Drugi način uključuje provjeru imaju li stranice koje posjećujete, a koje bi trebale biti zaštićene, mali lokot u prostoru u koji upisujete web adrese, kao i da li im adresa počinje s ‘http’.

Treće, redovno nadograđujte web preglednik u vašem smartphoneu.

I ne zaboravite na zrno zdravog razuma – povjerljivom sadržaju najbolje je pristupati putem mreža za koje pouzdano znate da su sigurne, piše Daily Mail.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...