HDZ prešao SDP, Vladu podržava svega 24,6 posto hrvatskih građana

Prvi put nakon 2008. sa 20,2% HDZ je prešao SDP na vrhu ljestvice političkih preferencija, a SDP-u nastavlja padati rejting i sad iznosi 19,7% (prema 20,7% u travnju). Podaci su to redovita mjesečnog istraživanja agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama, CRO Demoskop.

ORaH, stranka Mirele Holy, i dalje brzo napreduje jer je podržava 9,9% građana, dok su Lesarovi Hrvatski laburisti četvrti sa 7,4%, a HNS peti sa slabih 3,4%. Da se danas održavaju izbori, desna koalicija na čelu s HDZ-om (HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-HDS-ZDS) osvojila bi 26% glasova, a lijeva koalicija SDP, HNS, IDS i HSU dobila bi 0,7% manje. Treća je lista ORaH-a, a prag prelaze još samo Laburisti, Savez za Hrvatsku i Nacionalni forum.

Predsjednik Ivo Josipović i dalje je najpozitivniji hrvatski političar s potporom od 33,4% birača, Mirelu Holy podržava za mnoge nedostižnih 9,8%, a ministra financija Slavka Linića, koji je već dulje u nemilosti premijera i šefa svoje stranke, pozitivcem ipak vidi 5,9% birača. Iako HDZ-u rejting svaki mjesec raste, šef te stranke Tomislav Karamarko i dalje je na vrhu ljestvice najnepopularnijih političara sa 30,6%, a blizu mu je Zoran Milanović, u kojem negativca vidi 28,5% anketiranih. SDP-ovu vladu ne podržava čak 60,8% birača. U odnosu na isto razdoblje lani, to je porast od 10%. Vlada podupire svega 24,6% hrvatskih građana, a za svoj je rad dobila jadnu dvojku (2,02). Od tema koje su u posljednjih mjesec dana građanima bile najvažnije ističe se gospodarska kriza, uhićenje Marine Lovrić Merzel…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...