Hrvatske banke na meti internetskih pljačkaša

Vjerojatno ste već i sami uočili naslove koji upozoravaju da se u nas sve više događaju napadi na korisnike internetskog bankarstva, odnosno da ima slučajeva nemalih šteta koje su se nekima dogodile. Nakon što je i HUB (Hrvatska udruga banaka) upozorila javnost na opasnosti, počele su i banke slati upozorenja svojim korisnicima kako da se ponašaju u slučaju hakerskog napada. Za tu svrhu čak se otvaraju i posebne telefonske linije kako bi se hitno reagiralo.

Problem je slojevit jer se krađa odvija na način da imalo neoprezniji korisnik predaje svoje podatke napadaču (kroz modificirano sučelje aplikacije za internetsko bankarstvo), pa i kada se utvrdi da je došlo do krađe – nastaju sporovi između klijenata i banaka, tko je odgovoran za nastalu štetu?

Radi se o kompleksnoj problematici i uzbudljivoj temi koja je potaknula Lucijana Carića, legendu hrvatske scene sigurnosnog softvera i našeg dugogodišnjeg kolumnistu, da se uhvati pisanja. Tako je nastala opširna i detaljna analiza napada, stanja sigurnosti u domaćim bankama, osvrta općenito na računalnu sigurnost, pa i na korisnike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...