I “kalašnikov” izronjen iz biogradskog podmorja, uz hrpu boca, guma, klupa, namještaj…

Među naseljima koja se uvelike pripremaju za nailazeću turističku sezonu, koja je uostalom prema broju gostiju na toj i susjednim rivijerama već i itekako startala, nalazi se nekako standardno i Biograd. U sklopu projekta More u srcu i Plava čistka-Let’s do it Mediterranean, mještani i zaljubljenici u prirodu su odradili još jednu uspješnu akciju čišćenja.

Naravno, se samo i jedino ususret ljetnim nomadima, nego i još više u svrhu očuvanja urednosti i ljepote kraja, pa su, naime, u organizaciji Grada Biograda i Udruge za zaštitu okoliša „Hippocampus“ minule subote proveli akciju u kojoj je očišćen veći dio mora uz samu rivu, a kao i ranije u sličnim prilikama, glavni nositelji bili su članovi ronilačkog kluba “Sveti Roko“ iz Bibinja, dok su članovi gradskih udruga i građani volonteri na gradskom mulu prikupljali izronjeni otpad.

[pullquote align=”left”]U moru su se našli: raznorazne boce, gume, pa i čitavi kotači, tone stakla, starih stolaca, klupa, kućanskih potrepština i dijelova namještaja, bicikl i – kalašnjikov, zahrđan…[/pullquote]Kompletan program provedena je, izvijestili su iz Grada Biograda na Moru putem službene stranice, u suradnji i uz financijsku potporu Zadarske županije, ali i Zaklade „Kajo Dadić“ iz Splita, a u sklopu Decentraliziranog modela financiranja nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Tom prigodom očišćen je znatan dio podmorja na Poluotoku uz  gradsku rivu, a premda nije prva sudeći prema prikupljenom otpadu čak i manjka sličnih akcija.

Da je tako potvrdio je i predsjednik udruge „Hippocampus“ Željko Domitrović, koji je uputio kritiku mnogim sugrađanima zbog na žalost nedostatne edukacije i kulture življenja.

Pohvalio bih Grad Biograd koji je prepoznao važnost projekta „More u srcu“ kao i globalne kampanje „Plava čistka“, kao važan korak u promjeni odnosa građana prema otpadu, a podupiranjem kampanje omogućiti će se aktivno uključivanje građana u rješavanje problema vezanih uz očuvanje mora i prirode, ali i stvoriti iskorak koji će pridonijeti kvalitetnom dijalogu s građanima. Još uvijek velike količine otpada u moru potvrđuju da svijest građana nije na zavidnoj visini, tako da su takve i slične akcije potreba svima nama, naglasio je i uputio poziv organizatorima i akterima čelnik ekološke udruge kojoj se uz djelatnike Gradske uprave, udruge Selekta, udruge Matice umirovljenika, ŠRU Podlanicu i druge volontere, kao i ronioce Svetog Roka pridružio i Božidar Petani, svjetski ekipni prvak u ronjenju na dah.

U moru su se, tek kao upozorenje i uskličnik- upitnik za kraj teksta, našli: boce, auto-moto i traktorske gume, pa i čitavi kotači, tone stakla, starih stolaca, klupa, hrpa kućanskih potrepština uključujući i dijelove namještaja, bicikl i – „kalašnikov“, valjda zahrđan

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...