I Poljaci u Katowicama prikupljali sredstava za poplavljena slavonska naselja

U sklopu projekta “3 puta Hrvatska” izaslanstvo Zadarske županije je prvi dan svog boravka, provelo u Rzeszowu sjedištu partnerske Podkarpatske regije, područja s kojim je dobra i aktivna suradnja otvorila razne mogućnosti povezivanja i ostvarivanja novih projekata.

Posebno je istaknuta mogućnost povezivanja zračnih luka i otvaranja novih izravnih linija Rzeszow- Zadar. Značajno je spomenuti da se upravo ovo područje naziva još i zrakoplovnom dolinom, a u gradu Mielecu postoji i visoka tehnička škola Politechnika za strukovno obrazovanje civilnih pilota, istakli su to po povratku s puta u Poljsku članovi izaslanstva Zadarske županije predvođeni pročelnicima Danielom Segaricem, Krešimirom Laštrom i pomoćnicom pročelnice Ureda župana Renatom Kapitanovic. Oni su, kako su i najavili, zajedno s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Zadar Denisom Ikicem i Dinkom Basioliem, Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA Vladimirom Kovačevićem i MatejemMikulicem, tvrtkama Masvin, Cromaris, Ilirija, BIM Staklo Perica, vinarijom Skaulj i Turističkom zajednicom Zadarske županije, u sklopu promotivna projekta „3 puta Hrvatska” od 19. do 21. svibnja boravili u tri poljska vojvodstva, Podkarpatskom, Malopoljskom i Sleskom vojvodstvu i njihovim sjedištima.

Pored sastanka sa zamjenikom maršala Podkarpatskog vojvodstva, Bogdanom Romaniukom i gradonačelnikom Rzeszowa, TadeuszomFerencom i suradnicima, otvorena je trodnevna izložba kustosice Marije Šarić Ban o kostimografiji kazališne predstave Stoša od Foše, također u zgradi maršala Podkarpatskog vojvodstva Zadarska županija izložila je autohtone proizvode naših proizvođača ulja, sira i vina koji su bili prava atrakcija.

Hrvatski sudionici podijeljeni u tri različite skupine sastajali su se na gospodarskim i turističkim panelima na kojima su imali priliku izravno uspostaviti suradnju i razmijeniti kontakte s domaćinima. Predstavnici tvrtki u poslijepodnevnim satima posjetili su tvrtku Elmat i infrastrukturne objekte izgrađene sredstvima EU, izvijestili su iz izaslanstva.

Turistički panel je pružio priliku hrvatskim županijama i gradovima da se prezentiraju poljskim turističkim agencijama i operaterima, a panel se održao u predvorju turističke rute rzeszowskih podruma. Na glavnom rzeszowskom trgu Rynek atmosferu Hrvatskih dana upotpunili su zvuci dalmatinske pjesme klape Bibinje i dalmatinskih delicija. Na panelima u Rzeszowu je sudjelovalo 20 poljskih tvrtki. Projekt je organizirao počasni konzul RH u Krakowu, Pawel Wlodarczyki, uz pokroviteljstvo triju poljskih vojvodstava, Podkarpatskog, Malopoljskog i Sleskog, tri grada Rzeszowa, Krakowa i Katowica, u pratnji veleposlanice RH u Poljskoj, Andree Bekić. U večernjim satima organizirana je Gala večer sa koncertom gudačkog kvarteta Rucner i Ane Rucner u rzeszowskoj Filharmoniji.

U utorak, 20. svibnja Zadarska, Istarska i Splitsko-dalmatinska županija su nastavile svoj program predstavljanja na sličan način i u Krakowu. Prekrasan grad u kojem živi 780.000 stanovnika, svjetski poznate kulturno-povijesne baštine, brojnih turističkih atrakcija, trgova, dvoraca i crkvi bio je domaćin drugoga dana projekta Hrvatskih dana.

Osim gospodarskih i turističkih panela, organiziran je posjet centru za gospodarenje otpadom i pročišćivaču otpadnih voda, kao i sastanci hrvatskih izaslanstva sa zamjenikom gradonačelnika Krakowa, Janom Okonskim i maršalom Malopoljskog vojvodstava, MarekomSowom, istakli su članovi županijskog izaslanstva, koji su u srijedu, 21. svibnja, nazočili Hrvatskim danima u Katowicama u kojem je po sličnom konceptu nastavljena promocija naših regija na području gospodarstva, kulture i turizma.

Katowice je sjedište Sleskog vojvodstva gospodarski i industrijski najrazvijenijeg vojvodstva južne Poljske, poznatog po metalo-prerađivačkoj industriji i rudarstvu. U posljednjih dvadeset godina razvila se snažna automobilska industrija i sektor novih modernih tehnologija.

Održani su sastanci sa gradonačelnikom grada Katowice, PiotromUszokiem i pročelnikom Odjela za promociju i međunarodnu suradnju Ureda maršala Sleskog vojvodstva, Tomaszom Stemplewskim, a nakon sastanaka organiziran je posjet povijesnom lokalitetu rudarskog naselja Nikiszowiec izgrađenom 1910. Predstavnici gospodarskog panela su za to vrijeme posjetili tehnološki park u kojem su sa ciljem postizanja energetski učinkovite gradnje, sredstvima fondova EU izgrađene pasivne kuće i poslovni objekti.

Na kraju cilj Hrvatskih dana u Poljskoj je postignut, a sukladno izjavama poljskih dužnosnika i domaćina, Poljaci našu zemlju vole posjećivati i dive joj se a hrvatski narod zbog povijesnih i katoličkih veza izrazito poštuju. Naklonost hrvatskom narodu pokazali su baš u Katowicama uključivanjem u humanitarnu akciju “Slavonija u srcu”, koju je pokrenulo veleposlanstvo RH u Poljskoj prikupljajući sredstva za pomoć hrvatskim područjima pogođenim poplavama, naglasili su također po povratku s puta članovi izaslanstva.

Naročito je, inače, hrvatskim gostima, „u oči upala“ činjenica da su značajna sredstva fondova EU u ovim poljskim regijama iskorištena i uložena u razvoj, koji je vidljiv na svakom koraku i u svim segmentima društvenog života ovih regija. Dodatna prednost svakako proizlazi iz puno većih ovlasti, izravnog pristupa korištenju sredstava europskih fondova i značajnijih financijskih kapaciteta poljske regionalne samouprave što nije slučaj u hrvatskom visoko centraliziranom sustavu upravljanja sredstvima fondova i EU programima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...