I Zadarska županija dio EU projekta u svrhu očuvanja zdravlja

“Europska zdravstvena anketa” (European Health Interview Survey – EHIS), naslov je istraživanja koje se provodi u zemljama članicama Europske unije svakih pet godina, a ima za cilj izmjeriti određene parametre koji su povezanih sa zdravstvenim statusom, životnim stilom i zdravstvenim uslugama građana EU. Pri tome se koristi usklađeni upitnik kojim se postiže visok stupanj usporedivosti među zemljama članicama.

[pullquote align=”left”]Radi se o zdravstvenoj anketi koja se provodi u svrhu poboljšanja zdravstvene zaštite i usluga u zdravstvu, a u konačnicu u svrhu unaprjeđenja i očuvanju zdravlja[/pullquote]Ista anketa upravo se započela provoditi i na području Zadarske županije, izvijestili su iz Zavoda za javno zdravstvo Zadar. Radi se, kako su podsjetili, o zdravstvenoj anketi koja se provodi u svrhu poboljšanja zdravstvene zaštite i usluga u zdravstvu, a u konačnicu u svrhu unaprjeđenja i očuvanju zdravlja. U Hrvatskoj se u 2014. na nacionalnoj razini po prvi puta provodi Europska zdravstvena anketa. I to na slučajnom uzorku osoba starosti iznad 15 godina.

Nositelj istraživanja je Ministarstvo zdravlja, a izvršitelji su Državni zavod za statistiku, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a na regionalnoj razini županijski zavodi za javno zdravstvo, ističe dr. Ljilja Balorda iz ZZJZ-a.  Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske je odabrao 3.140 kućanstava u kojima bi istraživanjem bilo obuhvaćeno 7600 osoba, čiji su članovi stariji od 15 godina te su odabrani da predstavljaju reprezentativni uzorak u RH.

Na terenu, na području cijele Hrvatske, anketu će provoditi 68 anketara Državnog zavoda za statistiku. Iz županijskih Zavoda za javno zdravstvo će se kontrolirati i koordinirati provođenje u županijama. Na adresu odabranih kućanstva su tako poslana pozivna pisma tijekom ožujka i travnja pa su na taj način obaviješteni o istraživanju, a njihovi članovi su zamoljeni da prime anketare koji će se pri dolasku legitimirati posebnom iskaznicom. U slučaju da ih u više navrata ne nađu kod kuće kontaktirat će ih se telefonom i dogovorit novi termin anketiranja.

[pullquote align=”right”]U odabranim kućanstvima ovlašteni će anketari temeljem standardiziranog upitnika prikupljati osnovne podatke o kućanstvu, podatke o zdravstvenom stanju članova domaćinstva, korištenju zdravstvene zaštite i svakodnevnim navikama…[/pullquote]U odabranim kućanstvima ovlašteni će anketari temeljem standardiziranog upitnika prikupljati osnovne podatke o kućanstvu, podatke o zdravstvenom stanju članova domaćinstva, korištenju zdravstvene zaštite i svakodnevnim navikama koje mogu utjecati na zdravlje, a podaci koji će se prikupiti smatraju se povjerljivima i koristit će se samo u svrhu istraživanja.

Anketiranje će, tijekom mjeseca svibnja i lipnja, odnosno rujna i listopada na području Zadarske županije provoditi dvije ovlaštene anketarke koje će pri dolasku u kućanstvo svoj status potvrditi identifikacijskom iskaznicom, napomenula je Balorda, inače koordinator istraživanja.

U pismu poziva upućenom odabranim kućanstvima navedeni su kontakt telefoni službenih osoba iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojima se članovi kućanstava mogu obratiti u slučaju bilo kakvih nejasnoća, a mogu se obratiti i izravno u Zavod za javno zdravstvo Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...