IZLOŽBA HRVATSKE UDRUGE AMATERA

“Igra staklenih perli” u Zavičajnom muzeju Biograd

Arhiva, ilustracija

„Igra staklenih perli“, naslov je izložbi koju je u sklopu svoje redovite djelatnosti organizirao Zavičajni muzej Biograda. Riječ je o postavu priređenom u povodu obilježavanja 10-obljetnice postojanja i rada Hrvatske udruge amatera iz Zagreba koja pak okuplja kreativne likovnjake neprofesionalce iz svih županija RH.

[pullquote align=”left”]Postav se priredio u povodu obilježavanja 10-obljetnice postojanja i rada Hrvatske udruge amatera iz Zagreba koja pak okuplja kreativne likovnjake neprofesionalce iz svih županija RH[/pullquote]- Kroz proteklo desetljeće udruga je rasla i danas su rijetka mjesta u Hrvatskoj gdje nema naših članova. Razlog tomu je dakako želja za njihovim kreativnim izražajem, ali i želja za druženjem, razmjenom iskustava i kreativnih ideja, kao i ekonomska potreba da se iskoristi svaka mogućnost što šireg plasmana proizvoda. Pred nama je naša peta zajednička izložba, druga u 2014. a zahvaljujem apsolutno svim članovima što su se odazvali i sudjeluju na njoj sa svojim izlošcima, kazala je prilikom otvorenja postava, predsjednica udruge Verica Kovač.

Prisutne je tom prigodom pozdravio ravnatelj muzeja Draženko Samardžić i izrazio zadovoljstvo što je muzej imao priliku ugostiti zanimljivu i posebni izložbu, čiji su svi njezini sudionici bez dogovora sami sa svojom inspiracijom i motivima, iako međusobno udaljeni stotinama kilometara, udruženi u zajedničku os, pokazali umijeće izrade nakita iz odabranog materijala i svakom tom materijalu udahnuli oblik, formu, ali i što se postav savršeno uklopio u već postojeći muzejski u kojemu su izloženi unikatni predmeti nastali iz stakla poput čaša, tanjura, pehara, raznobojnih perlica… Time se stvorila nit poveznica između staklenih perli s kraja 16. stoljeća i nakita koji je nastao u koncem 20. i početkom 21. stoljeću.

[pullquote align=”right”]Likovnjaci su ponajviše povezani zajedničkom crtom koja se zove ljepota i koja je, neovisno o godinama i stoljećima, neprolazna, umjetnički prepoznata i ocijenjena[/pullquote]Oni su ponajviše povezani zajedničkom crtom koja se zove ljepota i koja je, neovisno o godinama i stoljećima, neprolazna, umjetnički prepoznata i ocijenjena. Izložba je ponudila 40-ak izložaka njezinih članova, a među kojima je primjerice nakit izrađen fuzijom u kombinaciji sa žicom, nakit iz perlica, hladnog porculana i žice, prstenje izrađeno iz žice i stakla s ponekim cirkonijem, nakit iz šećera, nakit iz plemenitih perli (“Swarovski kristali, koralji”). Potom naušnice iz slame i vune, reciklirane tkanine, kao i nakit iz šećera i još puno toga.

Postav, izuzetno atraktivan, u Zavičajnom muzeju otvorila je slikarica Janica Šterc, članica HUK-a i može se razgledati kroz cijeli mjesec svibanj.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar