“Igra staklenih perli” u Zavičajnom muzeju Biograd

„Igra staklenih perli“, naslov je izložbi koju je u sklopu svoje redovite djelatnosti organizirao Zavičajni muzej Biograda. Riječ je o postavu priređenom u povodu obilježavanja 10-obljetnice postojanja i rada Hrvatske udruge amatera iz Zagreba koja pak okuplja kreativne likovnjake neprofesionalce iz svih županija RH.

[pullquote align=”left”]Postav se priredio u povodu obilježavanja 10-obljetnice postojanja i rada Hrvatske udruge amatera iz Zagreba koja pak okuplja kreativne likovnjake neprofesionalce iz svih županija RH[/pullquote]- Kroz proteklo desetljeće udruga je rasla i danas su rijetka mjesta u Hrvatskoj gdje nema naših članova. Razlog tomu je dakako želja za njihovim kreativnim izražajem, ali i želja za druženjem, razmjenom iskustava i kreativnih ideja, kao i ekonomska potreba da se iskoristi svaka mogućnost što šireg plasmana proizvoda. Pred nama je naša peta zajednička izložba, druga u 2014. a zahvaljujem apsolutno svim članovima što su se odazvali i sudjeluju na njoj sa svojim izlošcima, kazala je prilikom otvorenja postava, predsjednica udruge Verica Kovač.

Prisutne je tom prigodom pozdravio ravnatelj muzeja Draženko Samardžić i izrazio zadovoljstvo što je muzej imao priliku ugostiti zanimljivu i posebni izložbu, čiji su svi njezini sudionici bez dogovora sami sa svojom inspiracijom i motivima, iako međusobno udaljeni stotinama kilometara, udruženi u zajedničku os, pokazali umijeće izrade nakita iz odabranog materijala i svakom tom materijalu udahnuli oblik, formu, ali i što se postav savršeno uklopio u već postojeći muzejski u kojemu su izloženi unikatni predmeti nastali iz stakla poput čaša, tanjura, pehara, raznobojnih perlica… Time se stvorila nit poveznica između staklenih perli s kraja 16. stoljeća i nakita koji je nastao u koncem 20. i početkom 21. stoljeću.

[pullquote align=”right”]Likovnjaci su ponajviše povezani zajedničkom crtom koja se zove ljepota i koja je, neovisno o godinama i stoljećima, neprolazna, umjetnički prepoznata i ocijenjena[/pullquote]Oni su ponajviše povezani zajedničkom crtom koja se zove ljepota i koja je, neovisno o godinama i stoljećima, neprolazna, umjetnički prepoznata i ocijenjena. Izložba je ponudila 40-ak izložaka njezinih članova, a među kojima je primjerice nakit izrađen fuzijom u kombinaciji sa žicom, nakit iz perlica, hladnog porculana i žice, prstenje izrađeno iz žice i stakla s ponekim cirkonijem, nakit iz šećera, nakit iz plemenitih perli (“Swarovski kristali, koralji”). Potom naušnice iz slame i vune, reciklirane tkanine, kao i nakit iz šećera i još puno toga.

Postav, izuzetno atraktivan, u Zavičajnom muzeju otvorila je slikarica Janica Šterc, članica HUK-a i može se razgledati kroz cijeli mjesec svibanj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...