Iz županjske Posavine evakuirano 15 tisuća ljudi!

Poplavljena sela bez stanovnika – to je slika Slavonije koja se bori s najvećim dosad zabilježenim poplavama koje su odnijele i jednu žrtvu, u Rajevu Selu. Dvije se osobe smatraju nestalima. Evakuirano je ukupno 15 tisuća ljudi iz Račinovaca, Rajeva Sela, Gunje, te velikim dijelom stanovnici Bošnjaka, Vrbanje i Drenovaca. Svi su smješteni u sportske dvorane osnovnih škola u Županji, Gradištu i Cerni te po privatnim kućama. U akciji spašavanja sudjelovale su stotine pripadnika Hrvatske vojske, policije, Gorske službe spašavanja i Crvenoga križa, javlja HRT.

Sukladno odluci gradonačelnika Slavonskog Broda provedena je preventivna i djelomična evakuacija stanovnika Mjesnog odbora Josip Rimac. Evakuirano je ukupno 715 stanovnika od kojih je njih 50 starih, nemoćnih i invalidnih osoba, koje su smještene u domove za starije i nemoćne osobe i u udomiteljske obitelji.

U Mjesnom odboru Brodsko Vinogorje smještena je 201 osoba, a u Mjesnom odboru Podvinje njih 186, dok je 279 osoba sklonjeno u Osnovnu školu “Blaž Tadijanović” u Podvinju, navodi se u priopćenju.

Ističe se da su ugroženim građanima osigurani kuhani obrok, hrana i pelene za novorođenčad. Posredstvom Gradskog društva Crvenog križa stigli su pak madraci s posteljinom, koji su raspoređeni u privremene smještajne objekte.

U evakuaciju stanovništva i njihovo zbrinjavanje bili su uključeni povjerenici civilne zaštite MO Josip Rimac, MO Podvinje i MO Brodsko Vinogorje, pripadnici Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod, kao i Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, Dom zdravlja, više poslovnih subjekata, kao i mnogobrojni građani koji su nudili smještaj sugrađanima u nevolji, zaključuje se u priopćenju.

Poplave zatvorile ceste

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju u većem dijelu Hrvatske, a zbog visokog vodostaja prekinut je željeznički promet na liniji Požega-Pleternica, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub.

Zbog vode na kolniku zatvorene su ceste: D38 u mjestu Orljavac i Šokačka cesta u Požegi, D47 Hrvatska Dubica-Hrvatska Kostajnica-Dvor (obilazak preko Sunje), D214 Posavski Podgajci- Gunja (područje Županje), ŽC3201 Petrinja- Jabukovac, ŽC3262 u mjestu Donji Javoranj (područje Dvora), ŽC3237 u mjestu Banski Drenovac (obilazak preko naselja Maja i Majski Trtnik), ŽC4030 Pleternica-Ferovac u mjestu Gradac, ŽC4116 Kuzmica-Jakšić, ŽC4100 Gornji Vrhovci (Velika) – Kamenski Vučjak (Brestovac), ŽC3253 Košutarica-Mlaka (područje Jasenovca), ŽC3167 Malo Vukovje (Garešnica) – Međurić (Kutina), LC41055 Požeška Koprivnica- ŽC4185-Bučje (Pleternica), LC42016 Donji Bogićevci (Dragalić) –Pivare (Stara Gradiška), LC33073 Janja Lipa (Kutina)- Brezine (Lipik).

Naizmjence se zbog odrona vozi cestom D47 Lipik-Novska u mjestu Jagma.

Na autocesti A1 kroz tunele Grič i Sveti Rok te na autocesti A6 Rijeka-Zagreb kroz tunel Tuhobić zbog radova se vozi jednom tunelskom cijevi, dvosmjerno.

Granični prijelaz Kamensko od 6 sati otvoren je za sav promet.

Zbog oštećenja mosta zatvoren je granični prijelaz Hrvatska Dubica, a zbog poplave zatvoreni su granični prijelazi s BiH: Slavonski Šamac, Županja i Gunja.

Na graničnom prijelazu Bajakovo pojačan je izlazak teretnih vozila.

Zbog radova, za teretna vozila zatvoren je granični prijelazi Ilok.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...