“Izbjegnite probleme na plaži”, vješti “lupeži” vrebaju posvuda

Hrvatski crveni križ, u okviru „Tečaja za osposobljavanje spasilaca na otvorenim vodama“, priredio je edukativno predavanje pod nazivom „Izbjegnite probleme na plaži“ čiji su predavači bili policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika.

Predavanje je usmjereno na prevenciju krađa na plažama, a rezultat je zajedničkih aktivnosti PU zadarske i Zadarske županije, izvijestili su iz PUZ-a.

Polaznici tečaja su, tako, educirani o važnosti samozaštitnog ponašanja, prepoznavanju sumnjivih ponašanja, obilježjima kaznenog djela krađa i  postupanju u slučaju da se kazneno djelo dogodi. Također su educirani o važnosti prevencije u lokalnoj zajednici i važnosti suradnje građana, odnosno prisutnih kao budućih spasilaca s policijskim djelatnicima.

Upozoreni su, navodi se,  da je primijećeno kako građani i njihovi gosti ne posvećuju dovoljno pozornosti  na zaštitu svoje imovine, pa na taj način počiniteljima olakšavaju počinjenje kaznenog djela. Prilikom izlaska iz kuće ostavljaju, primjerice, otvorena balkonska vrata i prozore, vrijedne stvari ostavljaju na balkonima i u automobilima.

Na plaže nose vrijedne stvari, koje ostavljaju bez nadzora. Ne posvećuju dovoljno pozornosti na nepoznate osobe koje se nađu u njihovom susjedstvu, u kojima ne prepoznaju moguće provalnike. Prisutni su upoznati da u slučaju provale ili krađe žrtva – oštećeni trpi materijalnu štetu, međutim u najvećem broju slučajeva  žrtva trpi i psihičko opterećenje, ne osjeća se više sigurno u svom domu ili na plaži očekujući da se krađa u svakom trenutku može ponoviti.

Stoga bi spasioci svojom svakodnevnom brigom o kupačima na plaži u vidu savjeta o samozaštitnom ponašanju mogli doprinijeti slici zajednice koja brine i RH kao sigurne destinacije, zaključili su organizatori i sudionici edukativnog predavanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...